Sunteti aici ::
Sanatate » Crampele musculare
Crampele musculare

Cred ca oricine a suferit o crampa musculara, cel putin odata in viata. Se poate intampla atunci cand jucam tenis, inotam sau suntem la sala, dar si atunci cand stam, ne plimbam sau dormim. Uneori cea mai mica si nesemnificativa miscare poate declansa o crampa musculara extrem de neplacuta.
Crampele musculare sunt contracturi involuntare la nivelul muschilor scheletici (voluntari). Muschii care trec peste 2 articulatii sunt mai susceptibili de a suferi o crampa musculara. O crampa poate implica o parte a unui muschi sau tot muschiul, iar in unele cazuri chiar mai multi muschi. Cele mai afectate grupe musculare sunt gastrocnemienii (muschii gambei), muschii posteriori ai coapsei, cvadricepsul si de asemenea, muschii bratelor, abdomenul si muschii intercostali.
Desi nu sunt foarte clar elicidate cauzele ce conduc la aparitia cramelor musculare, sunt incriminate intinderile inadecvate si oboseala musculara, care conduc la anomalii in cadrul mecanismelor ce controleaza contractia musculara. Alti factori adusi in discutie sunt antrenamentele sau munca in mediu foarte cald, deshidratarea si pierderea elecrolitilor prin transpiratie (saruri si minerale: potasiu, magneziu, calciu).
Un individ cu o conditie fizica proasta va inregistra oboseala musculara mai repede decat un om antrenat, ceea ce va afecta activitatea nervoasa reflexa la nivel spinal. De asemenea, in lipsa oxigenului in muschi se vor acumula produsi de metabolism care produc spasm. Atunci cand debuteaza crampele, de la nivelul maduvei spinarii pornesc stimuli care mentin muschiul intr-o contractie permanenta.
Unii oameni sunt predispusi la aparitia crampelor, mai ales cele legate de deshidratare: copiii si cei peste 65 de ani, supraponderalii, persoanele epuizate de antrenament sau munca sau cei ce folosesc unele medicamente. Crampele sunt obisnuite la atletii de rezistenta, cum ar fi maratonistii sau persoanele in varsta care fac eforturi fizice epuizante. La sportivi crampele apar in special in perioadele de extrasezon, spre finalul sau dupa un efort intens si prelungit sau noaptea dupa acest efort. Batranii sunt mai susceptibil la crampe datorita atrofiei musculare care incepe in jur de 40 de ani si care este accentuata de inactivitate.
Cum se trateaza crampele musculare?
De obicei crampele dispar pana sa puteti ajunge la un medic. In primul rand trebuie sa incetati imediat activitatea care a declansat crampa. Intindeti usor si masati muschiul contractat, pana cand crampa dispare. Aplicati caldura daca muschiul este tensionat sau rece daca muschiul este dureros la atingere, dupa ce crampa a trecut. Pentru a evita aparitia altor crampe incepeti sa faceti regulat exercitii de flexibilitate inainte si dupa antrenament. De asemenea, nu pierdeti din vedere hidratarea adecvata. Consumati regulat apa, inainte de a simti senzatia de sete. Beti mai multe lichide decat va cere senzatia de sete. Daca faceti antrenamente sau munciti in mediu cald folositi o bautura de rehidratare pentru sportivi.
Desi in mare lor masura crampele musculare sunt niste manifestari banale, fara semnificatie patologica, exista situatii in care pot indica o afectiune grava. Daca aceste crampe sunt severe, frecvente si nu raspund la tratamente obisnuite ar fi bine sa mergeti la un control medical.
Dr. Serban Damian
Afisare 21 din 55.
Alte articole despre Sanatate