Vineri, 21 Iunie 2013 00:48
Si eu am constatat treaba aceasta de care zici tu, cu diferenta intre sensurile de parcurgere a unui traseu. Din ce am citit, diferenta s-ar putea sa vina din obstructionarea semnalului pe care il primeste aparatul. Sa presupunem ca satelitii de la care primesti semnal la o anumita ora din zi se afla majoritatea spre sud. Deplasandu-te spre sud, GPS-ul are vizibilitate mai buna. Deplasandu-te in sens invers, spre nord, sunt sanse ca aparatul sa nu aiba in permanenta aceeasi vizibilitate buna. Inclusiv corpul poate bloca semnalul. Daca traseul trece prin parc pe sub arbori, coronamentul acestora poate bloca pentru scurt timp, chiar si pentru 1-2 secunde vizibilitatea spre sud. Lipsa de vizibilitate a aparatului se traduce printr-o acuratete mai slaba, in momentele respective GPS-ul este orb, pentru ca nu are contact vizual cu minim 3 sateliti, necesari pentru stabilirea unei pozitii.
Alt factor care poate face diferenta, fiind vorba de panta, este altitudinea. Atunci cand urci o panta, GPS-ul nu este chiar asa de smecher si se poate intampla ca el pe moment sa nu inteleaga ca tu te-ai deplasat si pe verticala, nu doar pe orizontala si atunci pot aparea din nou probleme de acuratete. Daca adaugi si faptul ca la viteze mai mici de deplasare (specifice pantelor), acuratetea inregistrarilor scade, este si mai probabil ca distanta sa nu fie masurata exact.
Concluzia la care au ajuns altii (si eu, dupa ce am citit ce au scris altii si am constatat acelasi lucru in practica) este ca GPS-ul in scopuri recreationale nu este un instrument chiar atat de exact. Este util pentru a avea o idee aproximativa, pentru orientare, dar nu mai mult. Cu siguranta nu vede la ordinul zecilor de centimetri. Nu vede el cativa metri, daramite centimetri.
Spre exemplu, GPS-ul meu, cu functia EGNOS activata are in conditii ideale o acuratete de 5 m. Ce inseamna aceasta valoare? Garmin defineste aceasta acuratete in termeni de Circular Error Probable. In cazul de fata acuratetea indicata de aparat inseamna ca in 50% din masuratori locatia mea poate fi inregistrata cu o abatare pe un cerc cu raza de 5 metri. Adica tu te afli intr-un punct si GPS-ul calculeaza ca tu te afli undeva la 5 metri langa. Se poate intampla sa o si nimereasca, dar marja de eroare este de 5 metri. In restul de 50% din cazuri sunt sanse ca aparatul sa identifice locatia in afara acestui cerc, de regula intr-un cerc cu raza dubla, adica 10 metri in cazul de fata.
De aici rezulta ca desi GPS-ul indica pe ecranul satelitilor o acuratete de 5 metri, se prea poate ca in teren abaterea sa fie de ca. 10 metri. In functie de setari, GPS-ul scrie punctele din track la intervale regulate. Daca la fiecare cateva secunde sunt sanse ca GPS-ul sa te pozitioneze cu 5-10 metri mai la stanga sau mai la dreapta, iti dai seama ce diferente se pot aduna la mai multi kilometri, atunci cand se trage linia intre punctele respective.
Asa cum explica si in articolul de mai sus, GPS-ul nu are nici pe departe precizia pe care ne-o imaginam. Se poate face si un test. Lasi GPS-ul afara pe o masa, unde are vizibilitate perfecta, timp de 10-15 minute. Daca te uiti pe track vei vedea ca, desi GPS-ul nu se misca, track-ul indica deplasari in zig-zag in jurul locatiei respective. GPS-ul nu reuseste sa identifice la fiecare refresh aceeasi pozitie, chiar daca aceasta este fixa.
...............
http://runnerwolf.blogspot.com/