Cum sa fii pregatit psihic pentru un maraton

(1)BqCeCBg_26279.jpgAlergarea unui maraton iti pune la incercare "taria" mintii la fel de intens cum iti solicita conditia fizica. Fiecare segment al sau are propriile provocari psihice. Iata cateva modalitati in care le poti face fata in cursul maratonului:

Primii 15 kilometri

Incepe mai lent. La inceputul cursei te vei simti puternic si increzator, cu toate acestea trebuie sa te convingi sa te temperezi. Alergarea primei jumatati intr-un ritm mai lent decat in cea de-a doua este cheia pentru alergarea unui maraton agreabil. Ia-o asadar incet. Corpul tau iti va multumi pentru aceasta in a doua jumatate a cursei.

Parcurge-ti propria cursa. Nu te ingrijora daca vezi multi alergatori depasindu-te. Iti amintesti povestioara cu testoasa si iepurele? Poate ca ceilalti incep prea rapid, asadar ai sanse sa-i prinzi din urma mai tarziu - in propriul ritm.

Nu te implica prea mult pe plan emotional. Incearca sa ramai cat mai calm cu putinta in primii 15 km. Va trebui sa iti conservi energia mentala pentru restul cursei.

Kilometri 15-30

Fragmenteaza cursa. Incepe sa imparti cursa in segmente mai mici. Distanta iti va parea astfel mai fezabila. De exemplu la km 20 spune-ti in gand "Urmeaza o cursa de sase kilometri, dupa care nu mai am de facut decat un cros."

Pastreaza-ti tenacitatea. Taria mintii iti va fi pusa intr-adevar la incercare in acest interval. Nu cadea in pase de indoiala de sine si disconfort. Adu-ti aminte de cat de mult te-ai pregatit si bazeaza-te pe asta. Gandeste-te la cata munca grea ai depus si cata satisfactie iti va oferi ducerea la bun sfarsit a cursei.

Invinge plictiseala. Acum este momentul sa te folosesti de toate trucurile pe care le-ai experimentat in timpul antrenamentelor tale pe distanta lunga pentru a invinge plictiseala. Fa orice pentru a-ti tine mintea ocupata: canta cantece, joaca jocuri imaginare, numara oamenii, converseaza cu ceilalti alergatori.

Kilometri 30-42

Gandeste in afara propriului corp. Exista sanse mari ca in acest interval sa simti oarecare dureri. In mod cert vei simti oboseala. Lasa-ti mintea sa iasa din corp si incearca sa te concentrezi asupra lumii din exterior - spectatorii, ceilalti alergatori, peisajul.

Stabileste-ti puncte de rascruce. Fragmenteaza in continuare cursa, km cu km. Incepe numaratoarea inversa a kilometrilor si a minutelor.

Vorbeste cu tine insuti. La acest nivel al cursei va trebui sa sapi adanc dupa rezerve de tarie mentala. Adu-ti aminte de ceea ce ai sacrificat pentru a ajunge la acest punct. Memoreaza momentele din cursul antrenamentelor in care ai trecut peste oboseala si cum poti face asta din nou.
Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent.


Adauga comentariu2 comentarii.

Miercuri, 25 Iulie 2012 15:44FlorinC a spus :
Interesant. Totusi daca la km 20 te gandesti ca urmeaza o cursa de 6 km s-ar putea sa maresti exagerat ritmul. Mai bine la km 36, ca sa te aplaude spectatorii la final.
Miercuri, 7 Aprilie 2010 21:31Sebastirun a spus :
Eu m-am regasit in tot ce nu trebuie sa faci in timpul unui maraton :)
Ar fi bine de schimbat in titlu fi in fii...