Alergare si refacere

(1)cBjahSzZ_63782.jpgStudiile au demonstrat ca un adaos de proteine la suplimentul nutritiv cu carbohidrati pentru recuperare poate duce la o absorbtie crescuta a carbohidratilor si a producerii de glicogen de catre tesutul muscular.

Se apropie competitiile din toamna. Multi sportivii dedica mult timp in aceasta perioada antrenamentelor fie pentru a-si imbunatati rezultatele de anul trecut, fie pentru a atinge un nou record personal sau numai pentru a putea trece linia de sosire. Pe masura insa ce cresti intensitatea si volumul de antrenament, este deosebit de important sa intelegi (si sa diminuezi pe cat posibil efectele) stresului ortopedic pe care antrenamentele il exercita asupra organismului tau.

Muschii sunt printre cele mai active tesuturi din organismul nostru, din punct de vedere metabolic. Acestia se straduiesc permanent sa isi modifice proprietatile structurale si functionale nivelului si tipului de uz la care sunt supusi. Cu toate acestea, atunci cand nivelul de uzura si de stres la care este supus un muschi este prea mare, fibrele care il alcatuiesc se distrug. Cand are loc acest proces, celulele care alcatuiesc fibrele musculare se degenereaza si sunt inlocuite de noi celule musculare. Acest proces este cunoscut sub numele de ciclul de degenerare-regenerare.

Ca urmare a deteriorarii fizice la care antrenamentul supune celulele musculare, incepe faza de degenerare cu procesul de inflamatie. In aceasta faza o serie de enzime si celule ale sistemului imunitar numite macrofage sar in ajutor la curatenie, inghitind "molozul" lasat in urma traumelor muschilor si de catre celulele musculare moarte in urma procesului respectiv.

In ciclul de degenerare-regenerare sunt afectate aproape toate structurile celulare, de aceea mai poarta si numele de perioada de dezmembrare. Procesul incepe in cateva ore de la primul asalt asupra muschilor antrenati.

Urmatorul pas in ciclul de degenerare-regenerare este probabil cel mai important. Poarta denumirea de faza proliferativa. In cursul ei, celule satelit pentru muschii scheletici incep sa apara la periferia fibrelor musculare deteriorate. Aceste celule satelit reprezinta o populatie de tulpini de celule care ulterior se vor transforma in diverse tesuturi musculare.

Ce diferentiaza aceste celule de oricare altele este aceea ca proliferarea lor este produsul specific al traumelor musculare. Pe masura ce celulele musculare satelit prolifereaza si se aliniaza pe marginile fibrelor musculare deteriorate, procesul de regenerare continua si astfel sunt sintetizate noi proteine care dezvolta fibre musculare.

Acest proces continua pana cand fibrele deteriorate sunt complet regenerate.

Beneficiile acestui complex proces sunt multiple. O analiza a regenerarii celulelor musculare din muschii sedentari pare sa indice aceea ca fibrele musculare se regenereaza intr-o directie intamplatoare si ca raman relativ imature.

Acele fibre musculare care sunt insa ciclic expuse la diferite niveluri de stres si tensiune se alinieaza mai bine, absorb mai multi aminoacizi si sintetizeaza mai multe proteine. Printre alte beneficii fiziologice ale antrenamentului se numara o crestere a numarului mitocondriilor intracelulare (fabricile de energie ale celulelor), a numarului de capilarii, a fluxului sangvin total precum si a capacitatii de consum de oxigen, toate acestea ducand la o crestere semnificativa a activitatii metabolice a muschilor. Rezultatul final sunt niste muschi mai bine dezvoltati si mai rezistenti la efort.

Desi toate tipurile de antrenament aduc mari beneficii, alergatul aduce cu sine beneficii specifice, datorita tipului de contractii musculare pe care le provoaca. Intinderea unui muschi activat poarta denumirea de contractie eccentrica.  Alergatul se bazeaza foarte mult pe acest tip de contractie musculara si rezultatul este foarte multa forta produsa, deteriorarea tesuturilor si durerile musculare de dupa antrenament. Unii sau toti acesti factori dau fibrelor musculare uzate in timpul alergatului un stimul puternic de a se fortifica.

Cum sa beneficiezi la maxim de antrenamentele tale

Desi deteriorarea musculara este necesara pentru imbunatatirea conditiei fizice a muschilor, nu trebuie uitat ca traumele prea puternice pot avea un efect advers, mai ales la inceputul unui program de antrenament. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci deteriorarea musculara cu impact negativ si sa accelerezi procesul de regenerare si recuperare a muschilor.

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent. Ati votat acest articol ca excelent.


Adauga comentariuNici un comentariu.