Remedii impotriva oboselii

(1)qunOsh_84121.jpgJudecand dupa cat de dezvoltata este tehnologia in ziua de azi, scutindu-ne de multa munca dificila, am putea spune ca oboseala nu ar trebui sa fie o problema, insa lucrurile nu stau deloc asa. Studiile arata ca oboseala este mult mai des intalnita astazi decat in urma cu un secol.

 

Cauzele oboselii se impart in doua clase : psihologice si fiziologice. Cauzele psihologice cuprind plictiseala, nelinistea, stresul si depresia, in timp ce cauzele fiziologice sunt mult mai numeroase si includ : infectiile, bolile de inima, anemiile, cancerul, tulburarile endocrine, tulburarile neurovegetative si neurologice, reumatismul, hepatita, etc.

 
In timp ce oboseala fiziologica apare in general dimineata, cand ne trezim, oboseala psihologica isi mareste intensitatea pe parcursul zilei.

 

Iata cateva sfaturi pentru combaterea oboselii:

 

Activitatea fizica este esentiala in lupta impotriva oboselii. In majoritatea cazurilor, odihna nu este solutia optima, pentru ca starea de oboseala este adesea rezultatul unei conditii fizice proaste. O circulatie proasta scade capacitatea de eliminare a toxinelor din corp, iar oamenii care fac exercitii fizice in mod regulat au nevoie de mai putin oxigen pentru a executa acelasi volum de lucru decat cei care duc o viata sedentara.

Supraalimentarea poate induce si ea starea de oboseala! Trebuie sa mancam suficient cat sa ne potolim foamea insa nu si apetitul. Metabolizarea cantitatii suplimentare de alimente este un prejudiciu adus rezervelor de energie ale organismului. De asemenea, supraalimentarea poate inrautati activitatea diafragmei si poate ingreuna respiratia, micsorand cantitatea de oxigen primita.

Valabil pentru toate persoanele, dar mai ales pentru copii, este faptul ca privitul indelungat la televizor oboseste. Copiii carora li s-a redus drastic perioada de vizionare TV au observat rapid imbunatatiri ale starii de spirit si o atentie mai mare catre alte posibilitati de recreere.

 

Oamenii perfectionisti sau excesiv de muncitori se plang si ei frecvent de oboseala. Ei simt ca nu se pot relaxa pana nu termina tot ce au de facut si totul este aranjat pana la ultimul detaliu, chiar daca la final, sunt sleiti de puteri. Astfel de persoane trebuie sa invete sa isi ofere mici pauze, pentru a se relaxa, caci intregul efort de a duce rapid totul la bun sfarsit nu este altceva decat un pas sigur catre o oboseala accentuata.

 

In multe cazuri oboseala este provocata si de o dieta inadecvata. Daca folosim alimente nerafinate, coloranti artificiali, mult zahar si grasimi, nu vom oferi organismului combustibilul necesar pentru a da un randament maxim.

 

Nivelul glicemiei este si el important. Un nivel ridicat dar si un nivel scazut al glicemiei duc intotdeauna la oboseala. Un mic dejun nepotrivit poate induce starea de oboseala pe tot parcursul zilei.

 

Persoanele care duc o munca intelectuala obosesc mai mult decat cei care fac un efort fizic. Sunt necesare 4-5 ore de somn pentru a reface energia fizica, in timp ce pentru un efort intelectual este nevoie de o perioada de somn de doua ori mai mare. Persoanele care au o activitate intelectuala intensa trebuie sa lucreze in camere spatioase, bine aerisite, pentru a ajuta creierul sa primeasca cat mai mult oxigen.

 

Cafeaua, alcoolul, somniferele si suplimentele de vitamine pot fi o solutie de scurta durata, dar in cel mai rau caz, pot fi chiar nocive. Folosirea in exces a cafelei si a altor produse care contin cofeina pot pacali corpul pentru o perioada scurta de timp, insa de fapt, induc o stare de oboseala.

 

Esential pentru evitarea oboselii este pastrarea unui program regulat de somn si alimentare.

 

Dietele nepotrivite sau urmate "dupa ureche" induc o deficienta de proteine, vitamine si minerale, provocand oboseala, prin epuizarea energiei organismului. Orice dieta trebuie sa fie rezonabila, echilibrata si conceputa sa se muleze pe organismul individului respectiv.

 

Zgomotul este si el obositor, poate fara ca subiectul sa isi dea seama. Atat calitatea cat si cantitatea lucrului efectuat in conditii de zgomot sunt serios afectate si induc rapid oboseala si ineficienta.

 

Sunt de preferat plimbarile in aer liber si miscarea usoara in natura fata de o tigara si o ceasca de cafea. Fumul de tigara este extrem de nociv iar cafeaua are efecte adverse asupra glicemiei, ambele ducand la oboseala.

 

Mediul ambiant este un factor extrem de important in aparitia sau inlaturarea oboselii. Locurile de munca si chiar camerele de acasa stramte sau dezordonate, pot fi mult mai obositoare decat munca in exces. Culoarea alba este obositoare, la fel si portocaliu si unele nuante de albastru. Culorile odihnitoare sunt verdele deschis si galbenul pal. De asemenea, reflexiile suprafetelor metalice sau de sticla pot provoca oboseala.

Articol publicat initial pe www.doctor.info.ro

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent. Ati votat acest articol ca excelent.


Adauga comentariuNici un comentariu.