Greutatea optima pentru competitii

(1)30yAKp_76606.jpgMulti alergatori pleaca de la supozitia ca sunt suficient de suplii deoarece considera ca au o ‘dieta buna’, cand in realitate nu este asa, deoarece dieta lor nu este intr-atat de buna.

O cercetare recenta a unor oameni de stiinta elvetieni a studiat 42 de alergatoare in scop recreational care au participat la un semimaraton. Alrgatoarele au fost chestionate in privinta programului lor de antrenament (alergare) si li s-au luat de asemenea diverse masuratori antropometrice. Aceste date au fost corelate cu timpii inregistrati la semimaraton.  

Concluzia studiului a fost aceea ca procentul de grasime din organism a fost printre cei mai buni factori determinanti ai timpului de finalizare a semimaratonului, un factor chiar mai bun decat volumul de antrenament.  Evident, a avea putina grasime este crucial pentru performanta alergarii. De asemenea, evident este ca nivelul de conditionare fizica este crucial pentru performanta si ca pe masura ce acest nivel creste, scade procentul de grasime din organism.   Cum printre alergatorii in scop recreational exista mari diferente ale procentelor de grasime, ar fi de asteptat ca alergatorii cu cea mai putina grasime sa aiba cele mai bune performante la curse. Mult timp s-a crezut ca situatia este cu totul diferita la atletii de performanta. Acestia au cu totii putina grasime si ar fi de asteptat ca diferentele de performanta la competitii sa fie dictate mai degraba de diferentele de VO2max, viteza maxima si economie a alergatorului decat de diferentele in procente de grasime.

Studiile recente infirma insa aceasta veche conceptie. Diferentele in procentele de grasime pot determina timpul inregistrat la competitie la fel de bine in cazul atletilor de performanta ca si in cel al alergatorilor in scop recreational. Concluzia a fost pe deplin demonstrata in cazul unui studiu din 2009 din Etiopia, la care au participat 24 de alergatori de elita. In mod evident toti aveau putina grasime si erau foarte usori, insa cei mai rapizi s-au dovedit cei cu cea mai putina grasime.

Chiar si in cazul atletilor de elita asadar, pierderea de grasime poate duce la o imbunatatire a performantei alergarii.  Multi alergatori cu un aspect foarte suplu presupun ca au destul de putina grasime,  insa exista evidente stiintifice serioase ca asemenea alergatori pot avea performante inca mai bune daca pierd inca mai multa grasime. Iata de ce procentul de grasime din organism ar trebui monitorizat la fel de atent ca antrenamentul in sine.

Evident, exista moduri bune si mai putin bune de a pierde grasime. A manca prea putin este un mod gresit. Nu numai ca asa nu-ti vei atinge scopul, caci vei pierde multa masa musculara in acelasi timp cu (daca nu chiar in locul) grasimea, dar iti va sabota si programul de antrenament prin subnutrirea muschilor.   Modul corect de a o face este sa cresti semnificativ volumul de antrenament, sa adaugi mai multe sesiuni de alergat la intensitate crescuta, sa faci antrenamente de forta si sa-ti ‘cureti’ dieta.    

Multi alergatori pleaca de la supozitia ca sunt suficient de suplii deoarece considera ca au o ‘dieta buna’. Daca iti analizezi indeaproape dieta, vei descoperi probabil ‘un pic de celulita’, care o face si pe cea de pe corpul tau sa ramana acolo. Chiar si mici imbunatatiri ale dietei vor duce la o scadere a procentului de grasime din organism, care la randul sau iti va dobori orice record personal la competitii.

 


Adauga comentariu4 comentarii.

Joi, 25 August 2011 11:07Cecilia a spus :
Pentru a participa la competitii (nu ma refer la cei de cel mai inal nivel) ideal e sa ai indicele de massa corporala sub 21 pentru barbati si sub 20 pentru femei. Din acest punct incepe analiza procentului de grasine.
Cine vrea sa-si scada procentul de grasime trebuie sa introduca antrenamente inainte de micul dejun, macar 1 pe saptamana, la ritm lent.
A gasi echilibrul intre masa grasa si masa slaba e o chestie deloc usoara pentru un atlet !!
Duminica, 10 Iulie 2011 11:13geo781 a spus :
sa inteleg deci ca articolul http://www.maraton.info.ro/grasimea-alimentara-si-atletismul-de-performanta-.html nu mai e de actualitate?
Acel articol este pro grasime, acesta impotriva - banuiesc ca totusi ultimul e de retinut.
Joi, 7 Iulie 2011 11:55Dinu a spus :
Ca si la alte articole de acest gen, ii lipseste o incheiere pe intelesul profanilor. Cum ar fi exemple de greutate optima, cum ne dam seama ca avem grasime excedentare (nu ma refer la cea vizibila gen burta, sunci, etc), etcLDhas
Sambata, 25 Iunie 2011 18:32Viorel a spus :
Un articol interesant.
Dar cine il posteza? De unde este "cules"? Lipsa acestor date scade valoarea articolului.