Cum poti vindeca rapid o intindere musculara

(1)GfcX1W_80372.jpgIntinderile musculare, poate cele mai frecvente accidentari in activitatea sportiva, in general nu sunt prea mult bagate in seama de cei ce le sufera si de aceia uneori ele recidiveaza, vindecandu-se uneori in timp, chiar activand mai departe in sport, atunci cand nu sunt prea grave. Acestea insa se vindeca cu cicatrizari dure, care devin uneori puncte reumatice sensibile la fenomene meteo.

Metoda de vindecare a unei intinderi musculare, in amanunt si cu exemple date de   sportivi cunoscuti o puteti gasi in cartea ALERGAM PENTRU SANATATE - DIN TAINELE EFORTURILOR FIZICE . Autor : Silviu Dumitrescu. Care se poate gasi la Ro Club Maraton si la Libraria Eminescu din Capitala.

Pe scurt. Imediat ce am suferit o intindere musculara, cel mai important este de a nu mai folosi muschiul respectiv, pe cat este posibil cel putin doua zile. Dar cum putem constata daca am suferit o intindere musculara? De cele mai multe ori ea se preanunta printr-o rigiditate a muschiului respectiv, sau chiar o contractura. De cele mai multe ori, cand intinderea este mai mare, sportivul simte in locul respectiv la un moment dat ca o taietura, ca o lovitura scurta de bici insotita unori chiar de un zgomot de rupere. Cand aceste semne sunt de intensitate foarte mare si cand sportivul nu mai poate misca de loc segmentul respectiv, poate fi vorba de un clacaj, o rupere mare de fascicole musculare si atunci tratamentul este ceva mai diferit decat cel de care vom vorbi mai jos.

Dupa doua zile de pauza musculara, se pot incepe miscari foarte usoare cu muschiul respectiv. Pentru a putea fi mai bine intelesi ne vom referi la o intindere a muschiului biceps crural (muschi posterior al coapsei), muschi care se poate intinde in timpul alergarilor de viteza, mai ales atunci cand nu este bine incalzit.

Si astfel, la inceput cu mars si alergare usoara care trebuie sa   creasca zilnic astfel ca pana in a 8-a zi de la producerea intinderii sa poata alerga normal in tempo mediu. In ziua a 9-a si a 10-a se pot face alergari lansate de viteza, considerandu-se in a 10 - a zi vindecat si apt pentru a practica sportul respectiv - alergarea - in mod normal.

Trebuie precizat ca in acest interval nu trebuie luat antiinflamatoare, miorelaxante, sau alte medicamente. In schimb trebuie sa ne asiguram ca sportivul are necesarul de vitamine, minerale din alimentatie sau care pot fi asigurate si prin produse ca Supradyn, MultiVital A - Z, etc. Deasemeni trebuie evitate orice procedee de fizioterapie, care din experienta noastra, de cele mai multe ori, au prelungit refacerea dupa intinderi.

Intinderile   musculare apar de obicei pe fond de oboseala musculara, la lipsa unei bune incalziri a muschiului respectiv, la nerespectarea odihnei muschiului care a avut inainte o contractura   (carcel). In speranta ca nu veti suferi intinderi va oferim totusi aceste informatii care va pot fi utile voua sau apropiatilor vostri.

Silviu Dumitrescu
Antrenor Emerit


Adauga comentariu8 comentarii.

Sambata, 1 Septembrie 2018 07:48silviu a spus :
se fac masaje pe muschiul suferind ? cu ce alifie ?..e posibil sa simti durere doar pe jumatate din lungimea muschiului tibial anterior?...daca apare o roseata de circa 5-6 cm diametru, deasupra gleznei la 3 degete, pe tibie, care ar fi cauza ?...multumesc
Duminica, 12 Noiembrie 2017 15:08Nicu Alexandru a spus :
Dar daca, eu m-am accidentat aseara si acum folosesc muschiul respectiv, nu chiar la intensitate...doar la mers...se poate agrava?
Miercuri, 1 Iulie 2015 00:41Matei a spus :
Am gasit plasturi cu turmalina la electrostil.ro
Joi, 21 August 2014 19:24daniel a spus :
multumesc, mai ales ca te-ai referit la bicepsul femural exact ce mi s-a intamplat mie...la alergare de viteza cu toate ca eram incalzit cred... dadusem 8 ture de stadion...(3200 m)...
Miercuri, 30 Aprilie 2014 18:54romica a spus :
multumesc
Vineri, 24 Ianuarie 2014 02:14Robben a spus :
Multumesc!
Duminica, 29 Decembrie 2013 09:53peter a spus :
multumesc pt. informatii au fost bine venite
Miercuri, 1 August 2012 16:13Nicolae Katalin a spus :
Pentru intinderi , rupturi, carcei sunt foarte eficiente benzile cu Turmalina .
Detalii: katigano@gmail.com