Oboseala cronica - supraantrenamentul

Antrenamentele tari, necontrolate și repetate pe o perioada mai lungă, în care refacerea nu este completă, dar și alte cauze ( stres excesiv, efort intelectual prelungit, alimentaâie neraâionala sau viaâa nesportivă, etc.) pot duce la instalarea unei stări de oboseală cronică sau cum mai este numită, supra-antrenament. Aceasta stare de oboseală trece dincolo de normal și putem spune fără îndoială că intră în domeniul patologicului și de aceea trebuie tratată cu multă seriozitate.

(1)MkSuYY_5077.jpg

Pentru antrenori, dar și pentru amatori, este important să cunoaștem semnele care ne anunâă apropierea sau instalarea stării de supra antrenament. Dispare cheful de antrenament, senzaâie continuă de oboseală, lipsa poftei de mâncare și somn agitat sau chiar insomnii. Stare de nervozitate și iritabilitate, dispare simâul umorului, multe semne ale stării de depresie. Scade capacitatea de efort și deci și performanâele, scade și greutatea corporală, atenâia și puterea de concentraâie. Mușchii par grei, uneori chiar dureri musculare sau articulare, apar mai ușor accidentele musculare, de tendoane sau articulare. Sportivului îi apare o paloare în obraji, apar oftaturi dese și uneori un tremurat al mâinilor atunci când le âine întinse înainte. Mai rar pot apărea tulburări intestinale, urticarie sau ganglioni inflamaâi. Dar indicaâia cea mai rapidă și mai sigură este pulsul, dacă este luat cu regularitate în poziâia culcat și în picioare pentru a vă sesiza din timp o instalare de oboseală cronică. Prima oara crește pulsul dintre poziâia culcat (clino) și cea în picioare (orto) începând cu 3-4 bătăi. Apoi începe să crească și pulsul în ambele poziâii începând cu 4 - 5 bătăi. Variaâiile mai mici de puls sunt normale.

Medical, se poate constata cu date obiective starea de supra-antrenament când scade hemoglobina, tensiunea arterială se modifică micșorându-se diferenâa dintre maxima și minima în repaus sau scăzând tensiunea după efort, ceea ce este un semn sigur de supra-antrenament. Pulsul poate sesiza extrasistole care pot fi însoâite de un suflu sistolic, care însă dispare odată cu revenirea din oboseala cronică. De aceea, o electrocardiogramă poate spune mai mult. Mai sunt și unele reacâii strict individuale, cum am întâlnit cazuri de apariâii cutanate de roșeaâa sau chiar iritaâii pe corp.

Menâionăm ca nu trebuie să apară toate aceste semne pentru a ne alarma. Sunt suficiente doar două - trei semnale enumerate mai sus și mai ales tulburările de somn sau modificarea comportamentului.

Ce-i de făcut ? Normal, încetarea eforturilor, benefice fiind alergările ușoare, mult strecing, relaxare, odihnă, alimentaâie echilibrată, eventual dominând lactatele, fructele și legumele și mai ales atenâie la starea psihică. O soluâie terapeutică este și schimbarea mediului, o staâiune submontană (600 - 900 m.) fiind ideală. La toate acestea, la sportivii de performantă, medicul poate recomanda și o medicamentaâie potrivită.

De exemplu, am aflat din presa (Gazeta Sporturilor din 1 septembrie 2003 ) de la un interviu al soâului și antrenorului GABRIELEI SZABO, că explicaâia eșecului neașteptat al renumitei noastre campioane olimpice avut la Campionatele Mondiale de la Paris, din luna august, a fost o stare de supra-antrenament. Ambiâia, voinâa și seriozitatea ei proverbială nu au fost de astă dată suficiente ca să treacă peste o întindere musculară și o alergie alimentară suferite cu câteva luni înainte de competiâie.

La cele menționate mai sus, putem adăuga la recomandarea : „...atenție la starea psihică", câteva sugestii : Evitarea stărilor conflictuale, vizionări de spectacole, muzică liniștitoare, vizite agreabile, somn, evitare exceselor de orice natură și mai ales evitarea expunerii la soare.

În toată această perioadă de supra-antrenament nu trebuie oprită luarea pulsului în cele două poziții.Acesta va oferi primele semne de ameliorare a stării de oboseală cronică și va indica cu precizie momentul reluării treptate a efortului sportiv.

Suntem convinși că înarmați cu aceste noțiuni despre supra-antrenament și prevenirea lui, nu vă veți întâni în viitor cu această maladie.

Antrenor emerit Silviu Dumitrescu

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent. Ati votat acest articol ca excelent.


Adauga comentariuNici un comentariu.