Inima maratonistilor

(1)ckgDo7_48040.jpgNoi, maratonistii, suntem obisnuiti sa induram multe -a tot felul de dureri tranzitorii, intinderi, periostite, miozite, bataturi si hematoame, unghii inegrite si care apoi cad, diferite grade de deshidratare, stari de hipertemie sau de hipotermie (in functie de anotimp), escoriatii si cate si mai cate...

Dar nu le bagam prea mult in seama, pentru ca nimic nu se compara cu euforia (si chinul) alergarii unui maraton.
Totusi, atunci cand vine vorba de inima, nimeni nu mai poate fi indiferent.

Intrebare-cheie: este inima afectata de alergarea pe distante lungi?

Vestile sunt bune: un studiu recent, care a folosit tehnologii de imagistica cardiaca de ultima generatie a indicat faptul ca anomaliile cardiace experimentate de catre unii alergatori de maraton dupa o competitie sunt temporare  si nu conduc la leziuni permanente ale miocardului.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Manitoba a marcat prima utilizare a imagisticii prin rezonanta magnetica la nivel cardiac, intr-o situatie post-maraton.

Desi studiile anterioare efectuate pe maratonisti au demonstrat existenta unor markeri biochimici ai afectarii cardiace si au corelat aceste constatari cu dovezi electrocardiografice ale disfuncA A iei cardiace, aceasta a fost prima data cand imagistica prin rezonanta magnetica a fost utilizat pentru a evalua si a intelege efectele alergarii unui maraton asupra inimiia , a spus cercetatorul Davinder S. Jassal, profesor asistent de cardiologie, radiologie si fiziologie la Centrul de Cercetare din Winnipeg.

Studiul a analizat starea de sanatate a inimii in cazul a 14 alergatori care au participat la Maratonul Manitoba 2008, desfasurat in Winnipeg, Canada. Toti alergatorii au fost alesi din categoria non-elita, adica maratonisti neprofesionisti, cu grad de antrenament redus.

Inainte de maraton, fiecare participant a trecut prin evaluari complete ale starii de sanatate, inclusiv teste de sAfA nge pentru a determina nivelurile biomarkerilor cardiaci, factori prezenti in sange care reflecta stare de sanatate a miocardului. Dupa cursa, au fost recoltate alte probe de sange si au fost efectuate ecografii cardiace A A i teste de imagistica cardiaca prin rezonanta magnetica.

Studiile anterioare au confirmat faptul ca biomarkerii cardiaci sunt crescuti in cazul multor sportivi neprofesionisti dupa competitie, ceea ce ar putea indica posibile leziuni ale inimii musculare. In acest studiu, ecografiile cardiace si testele de imagistica cardiaca prin rezonanta magnetica efectuate imediat dupa maraton au evidentiat anomalii, inclusiv nereguli in reumplerea diastolica (anomalii ale relaxarii) si o scadere de la 64% la 43% a capacitatii de contractie a ventriculului drept.

Desi biomarkerii cardiaci au crescut postmaraton, nu a existat nici o dovada directa a afectarii permanente a inimii, in urma investigarii prin rezonanta magnetica.

Utilizand aceasta tehnica am reusit sa demonstram ca aceste fluctuatii nu conduc la afectarea reala a inimii, iar disfunctia ventriculara dreapta este tranzitorie, recuperarea avand loc in maxim o saptamAfA na dupa cursaa , a afirmat Dr.Jassal.

Cercetatorii si-au propus acum realizarea unor studii suplimentare pentru a stabili daca aceste anomalii pot conduce la afectarea permanenta a structurilor cardiace in cazul alergatorilor care participa la mai mult de un maraton intr-o perioada de 12 luni.

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent.


Adauga comentariuNici un comentariu.