Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223794.89 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Sibiu Semimaraton – alergare la puterea 21

Sibiu Semimaraton – alergare la puterea 21

(2)HiuCAX_19634.jpg

Semimaratonul Sibiu se află doar la a doua ediţie, majoritatea participanţilor fiind localnici. Este un eveniment deosebit, desfăşurat în scop caritabil pentru susţinerea unor proiecte importante pentru comunitate şi după părerea mea ar trebui mai intens promovată. Din dorinţa de a încerca ceva nou şi de a reveni în Sibiu după ceva vreme m-am înscris la această cursă, fără nici o aşteptare, doar cu dorinţa de a alerga pe un traseu nou într-un oraş frumos. Ceea ce a urmat a fost un festin turistic în alergare, o încântare pentru simţuri, căci la fiecare din cei 21 de km am avut parte de ceva nou şi surprinzător. De obicei o cursă de şosea nu te poate surprinde foarte mult, asta până ajungi la Sibiu.

Au participat 131 de alergători la proba de semimaraton şi aproape 400 la crosul de 5 km si ştafetele de 2x10km şi 4x5km.

(6)CxDVoOXx_75757.jpg

Sâmbătă de dimineaţă, ora 6, cod galben, ploua cu găleata, meteorologii ăştia nu greşesc atunci cînd îţi doresti. Cum vremea văzută pe fereasră e întotdeaua mai urâtă decât este în realitate afară, ne facem curaj şi ieşim. Nimic de speriat, doar o ploaie. Ne ridicăm kit-urile din Piaţa Mică şi la ora 9, trei dintre Dacii Sprinteni sunt aliniaţi la start. Organizarea este foarte bună, avem muzică, se face încălzirea, primim un tricou frumos, un voucher la pasta party de după cursă.

3…2…1…START

Primii 5 km ne învânt prin centrul Sibiului, din Piaţa Mică în Piaţa Mare, pe alte multe străduţe şi din nou în Piaţa Mică. Multă piatră cubică, urcări şi coborâri pe scări şi pe alei în pantă, fotografi şi voluntari din belşug care asistă la bucuria noastră alergată. Oamenii ieşiţi la ferestre se uită miraţi cum grupuri de alergători îmbrăcaţi prea subţire pentru aşa vreme zburdă fix pe sub fereastra lor înviorând dimineaţa. Ne învârtim de ici-colo pe străduţe înguste de nici nu mai ştim unde suntem, desigur în Sibiu suntem, încurcat mai e Sibiul ăsta.

Dupa 5 km părăsim centrul şi intrăm într-un parc verde şi frumos mirositor sub ploaia proaspăt căzută. Urcăm pe alei asfaltate, coborâm pe poteci mocirloase. E prima cursa urbană de trail-running dacă pot să mă exprim aşa, pentru ca nu e doar un plat asflatat ci e plin de urcări, obstacole, poteci de pământ, lacuri. Iau nişte băltoace care îmi liniştesc speranţele ca aş termina uscat cursa. Anul ăsta îmi prieşte ploaia, Roma, Braşov, Sibiu, hai ce mai urmează?

(4)BPQj6osc_57944.jpg

Pe la kilometrul 13, cu mintea departe undeva, mă trezesc brusc cu ... un tigru fix în stânga mea. Un ceee? Da, un tigru tolănit pe o movilă de pământ se uita admirativ la noi, poate putin melancolic: noi alergăm liberi, el stă închis într-un perimetru limitat. Dar şi dacă ar scapa de acolo s-ar bucura de fast-food din belşug, niste pulpe muncite de sportivi, crescute ecologic şi tăbăcite în mii de kilometri. Sau am fi avut ocazia să testăm cele citite în Născuţi pentru a alerga şi ne-am lua la întrecere. Intrasem la Grădina Zoologică şi avem spectatori care de care mai exotici sau mai fioroşi care ne privesc de după gratii.

Urmează o serie de bălţi şi noroaie, alergăm încolonaţi făcând slalom şi ocolind apa prin spaţiul verde unde îmi fac plinul de apă în galoşi după care ignor cu nepăsare următoarele băltoace ieşite in cale. Mai vin nişte dealuri prilej cu care activez dacul sprinten din mine şi o iau la sănătoasa. Alergăm acum prin curtea unor gospodării ţărăneşti, olteneşti, ardeleneşti, maramureşene, suntem la Muzeul Satului. Oare cu ce mai poate să ne surprindă traseul?

(1)ZoFzhhg_26048.jpg

Pai cu alte urcări şi coborâri într-un decor verde care nu te lasă să tragi un pui de somn. Sunt foarte mulţi voluntari ce ne indică direcţia la curbe, ne dau apa, aplaudă, încurajează, fac poze, ce ne-am face fără ei?  Bat palma cu toţi, nu ratez nimic.

Mă simt poate mai bine ca niciodată şi pe ultimii kilometri prind din urma alţi alergători şi îi depăşesc unul câte unul. Antrenamentele şi strategia din ultima vreme dau roade, în două luni voi fi acel alergător care vreau sa fiu!

Ajung înapoi în centru, mai sunt vreo trei km şi habar nu am ce timp sau ce viteză am pentru ca m-am încăpăţânat să nu ma uit deloc la ceas şi să alerg în ritmul care să îmi permit să gust cursa şi să nu fiu constrâns de nişte secunde, minute, ore.

Trec prin Piaţa Mare şi ajung în Piaţa Mică, văd finish-ul şi încep să "fumeg" si să urlu ca o mocăniţă, trecând linia de sosire în aplauzele spectatorilor. Primesc medalia şi mă aşez la rând pentru a-i aplauda pe următorii sosiţi. Victor era deja acolo, el e cel mai sprinten dintre daci, iar în scurtă vreme soseşte şi Buri.

(3)heOGTYqt_58771.jpg

Dar ce legătură am eu cu mocăniţa?

La Semimaraton Sibiu fiecare participant şi-a ales în momentul înscrierii un proiect pe care să îl promoveze şi susţină. Mie mi s-a părut interesant proiectul celor de la Prietenii Mocăniţei care vor să recondiţioneze tronsonul de 7 km de cale ferată dintre Cornățel și Hosman şi să aducă o locomotivă cu abur și vagoane pentru a pune în valoare această zonă frumoasă a României.

Astăzi mocaniţa Dragoş a cutreierat Sibiul şi a ajuns în gară fără întârziere, parcurgând traseul în 1h 59min. Până la o nouă "călătorie" vă doresc alergări plăcute şi trasee pitoreşti :-)

Autor articol: Dragoş Ciobanu, www.dragosciobanu.ro


Adauga comentariuUn comentariu.

Vineri, 6 Iunie 2014 10:53Victor a spus :
In a doua poza sa vad cei trei daci sprinteni: Dragos primul, Buri al doilea mare si verde, Victor al treilea doar un cap infasurat...
Bravo baieti, una din cele mai frumoase curse..
Succes la Hercules in weekend

Sibiu Semimaraton – alergare la puterea 21 (concurs Maratonul Meu) 5-4

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2018. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007