Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie




Sunteti aici :: Nutritie » Ultramaratonul din perspectiva nutritionala

Ultramaratonul din perspectiva nutritionala

(1)Lu0q3k_95207.jpgA fost studiat echilibrul energetic pe durata unei curse de 1000 km intre Sidney si Melbourne (Australia). Campionul grec de ultramaraton, Yannis Kouros a terminat aceasta cursa in 1985 in 5 zile, 5 ore si 7 minute (cu 24 de ore inaintea urmatorului competitor). Kouros nu a dormit deloc pe durata primelor 2 zile de concurs, în care a alergat 463 km cu o viteza medie de 11,4 km/ora in prima zi si 8,3 km/ora in a doua zi. In urmatoarele 3 zile a facut numeroase pauze pentru odihna, in care a stat sau a dormit cate putin. Temperatura a variat intre 30 si 8 grade Celsius, iar terenul a avut variatiuni de inaltime.


El a parcurs in prima zi 270 km, in a doua 193 km, in a treia 152 km, in a patra 165 km, in a cincea 135 km, iar in a 6-a zi, cand a alergat 5 ore, a parcurs 45 km.


Kouros cantarea la acel moment 65 kg, avea o inaltime de 1,71 m, un procent de grasime 8% si VO2max 65 ml/kg x min.


Consumul lui energetic a fost de 15367 kcal in prima zi de concurs si apoi de aproximativ 9000 kcal/zi in urmatoarele zile; pe de alta parte, aportul energetic s-a plasat in jurul unei medii de 10000 kcal/zi, astfel incat, in mod remarcabil, a reusit sa isi mentina un echilibru energetic aproape perfect - 55970 kcal consum energetic pe durata concursului si 59079 kcal aport energetic. Din totalul caloric adus prin alimente carbohidratii au reprezentat 95,3%, lipidele 3%, iar proteinele doar 1,7%. Aportul proteic s-a plasat cu mult sub media zilnica recomandata. Marea cantitate de carbohidrati (53364 kcal doar din zaharuri, adica 13,34 kg) a provenit din dulciuri grecesti de genul baclava, biscuiti, gogosi, dar si din ciocolata, fructe uscate, nuci, sucuri de fructe si fructe proaspete. Dupa primele 6 ore de alergare, Kouros inlocuia dulciurile si fructele cu biscuiti cu miere sau gem. Doar in a 4-a zi a mancat o cantitate redusa de pui fript. Ca suplimente nutritive a   folosit doar vitamina C (cate 500 mg la 12 ore) si care doua tablete de proteine pe zi.


In privinta hidratarii, Kouros a baut in jur de 20 litri de apa pe zi, cu un maxim in a 3-a zi, cand a consumat 22,7 litri de apa (pe toata durata cursei a consumat 99,7 litri).


Din punct de vedere fiziologic si nutritional, realizarea lui Kouros a fost remarcabila, deoarece a reusit sa mentina echilibrul energetic pe toata durata acestui lung si epuizant efort. El a terminat competitia fara afectari ale starii generale de sanatate, fara traumatisme musculare sau probleme de termoreglare, iar greutatea corporala a ramas nemodificata. Singurele probleme raportate au fost cateva episoade severe de constipatie in timpul cursei, precum si frecventa crescuta a urinarii care a persistat cateva zile dupa.

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent. Ati votat acest articol ca excelent.


Adauga comentariuUn comentariu.

Miercuri, 19 August 2015 21:54Sarosi Francisc a spus :
Am alergat si eu alaturi de acest super atlet la cursa Bekescaba- Arad. Un om extraordinar de ambitios si plin de energie.



Afisare 18 din 39.
< 1 2
Pagina 2 din 2


Alte articole despre Nutritie

Vitaminele B si performanta sportiva Vitaminele B si performanta sportiva
Deficitul de vitamine din complexul B poate reduce performanta atletica Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.... ...
Ceaiul verde Ceaiul verde
Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit doar de curand. Pe langa gustul foarte bun,... ...
Glutamina si refacerea dupa efort Glutamina si refacerea dupa efort
Glutamina este cel mai abundent aminoacid din organism, cea mai mare parte a lui fiind stocata in muschi, dar se gaseste si in creier,... ...
Efectele ALC asupra organismului Efectele ALC asupra organismului
Un studiu norvegian a urmarit 157 de indivizi obezi, dar fara alte probleme de sanatate, examinand efectele suplimentarii cu acid linoleic... ...
Capcane la alegerea suplimentelor nutritive L-Carnitina Calciul, o necesitate zilnica Alimentatia corecta - o provocare Cerealele, baza alimentatiei omului sanatos Suplimente nutritive vs. substante dopante Ghidul antioxidantilor Nutritie inteligenta Alimentatia optima Alimente de protectie Cafeina Cat de frecvent ar trebui sa mancam? Metabolismul, motorul biochimic al organismului Suntem 70% apa

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2020. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007