Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Noutati » Am uitat de unde am plecat!

Am uitat de unde am plecat!

Vineri, 23 Septembrie 2011

(1)lnN0U6bt_18530.jpgIn al  saselea deceniu al veacului  trecut, un antrenor  din Noua Zeelanda, Arthur Lydiard, celebru pentru rezultatele exceptionale pe care le-a obtinut cu atletii lui, alergatori de rezistenta, la olimpiade, a fost rugat de un grup de oameni de afaceri sa-i indrume sa alerge pentru ca sa mai dea jos din kilogramele in surplus. Dupa cateva luni de alergare, nu mare le-a fost mirarea cand au constatat ca, pe langa greutatea corporala, ei s-au vindecat si de unele afectiunipe care le aveau, au capatat mai multa putere de munca si au devenit mai optimisti. Pe scurt, alergarea pentru sanatate - joggingul - a cuprins repede intreaga America si dupa cativa ani a trecut triumfatoare si in Europa.

Astazi, pe toate continentele se organizeaza numeroase maratoane si alergari pe sosea, unele bucurandu-se de un numar atat de mare de patricipanti incat organizatorii sunt nevoiti sa limiteze numarul lor doar la cateva mii de alergatori.  

Dar tot astazi se organizeaza si curse de alergare, asa numitele ultramaratoane, care au distante mult mai lungi decat un maraton. Au devenit clasice cursele de 100 km, cursele montane sau cursele pe etape, in care concurentii alearga sute de kilometri. Este suficient sa amintim de traversarea Insulei Reunion ( 230 km ) sau de Maratonul Nisipurilor de 250 kilometri, care se alearga in 6 etape, fiecare etapa masurand un maraton! Toate aceste curse ridica serios problema in ce masura ele mai contribue la intarirea sanatatii si nu care cumva, chiar la zdruncinarea ei.

Si ca sa fim mai bine intelesi, va vom prezenta - pe scurt - cateva date  scoase dintr-un interviu publicat  de renumita revista internationala JOGGING luat de un gazetar organizatorului Maratonului Nisipurilor, desfasurat in pustiul Sahara.

La intrebarea daca nu este prea lunga competitia, raspunsul vine imediat ca intr-adevar este lung, dar... este frumos! La intrebarea daca nu este periculos, raspunsul este cinic: nu este periculos, fiindca in cele 26 de editii nu au murit...   decat 2 persoane !

De asemenea, la obiectia ca participantii trebuie sa-si care singuri hrana si apa raspunsul este ca apa este limitata pentru fiecare concurent, suficient sa nu se dezhidrateze, iar la obiectia ca sacii cu alimente pot produce rani sub brat sau pe spate concurentilor mai ales in conditiile furtunilor de nisip frecvente, organizatorul raspunde ca este firesc dar ca... avem doctori !

Si in felul acest,a interviul decurge mai departe cu raspunsuri prompte la fiecare obiectie a reporerului. Va mai informam, pentru a intelege mai bine fenomenul, ca la aceasta editie  au fost 849 (!) de participanti care s-au incumetat la o asemena aventura, ca taxa de inscriere este de 2.700 dolari si ca organizatorii nu pot face fata cererilor de inscriere fiind nevoiti sa amane un mare numar de temerari pentru editiile urmatoare.

Dincolo de dezaprobare nu pot spune decat ca: ‚‚Mare e gradina Ta, Doamne!’’

De Silviu Dumitrescu, antrenor emerit


Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007