Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Durerea este temporara - povestea primului meu semimaraton montan

Durerea este temporara - povestea primului meu semimaraton montan

(5)DVtqF6_68711.jpg

M-am trezit pe la cinci jumate dimineața, chiar la timp pentru a surprinde cerul înainte de răsăritul soarelui. Îmi place să privesc cerul înainte de răsărit. E ceva magic în felul în care soarele, încă ascuns, își proiectează razele printre nori. Și decorul se schimbă așa de repede. Tot spectacolul părea să prevestească o zi frumoasă pentru primul meu semimaraton montan. Perfect!

Mă apucasem de alergat cu un an în urmă. Pusesem destul de multe kilograme pe mine și nu făceam niciun fel de mișcare. Într-o zi mi-am zis că alergarea ar putea fi o soluție. Nu-mi plăcea să alerg. Eram din categoria celor care se plângeau că nu sunt rezistenți. Dar am perseverat și am fost susținută așa că foarte repede a început să îmi placă. Îmi plăcea starea pe care o aveam în timpul alergării, după alergare. Îmi plăceau emoțiile depășirii limitelor sau atingerii obiectivelor. Obișnuiam să alerg pe șosea și urma să particip la un semimaraton montan așa că atunci când cineva a postat o invitație la alergare în Padurea Hoia din Cluj-Napoca am zis Da!. Era cu doar zece zile înainte de cursă. Nefiind obișnuită cu alergarea de tip trail și având și un stil de alergare incorect, m-am trezit după câțiva kilometri cu dureri de genunche care abia mă lăsau să merg. Am ajuns cu greu și cum am putut la mașină. M-am târât la ortoped ca să constat că abia plecase. M-am târât la ortoped a doua zi după ce mi-am făcut programare și i-am spus că am de alergat un semimaraton montan. Mi-a zis "bine" și după ce analizat genunchii și mi-a pus diagnosticul de Condomalacie Patelară, ceva ce știam că am de pe la unsprezece ani, mi-a recomandat să port o genuncheră în timpul antrenamentelor. Nu m-am mai antrenat. În câteva zile am scăpat de dureri.

(2)P20woVWq_91956.jpg

În dimineața cursei, mi-am pus genunchera și am plecat plină de entuziasm spre Stațiunea Băișoara din județul Cluj unde urma să aibă loc Maratonul Apuseni 2014. În mai puțin de o oră eram înconjurată de alți alergători la fel de entuziasmați. Tot plimbându-mă prin zona startului, urcând și coborând, am început să simt durere la genunche. Am fost consolată. Mi s-a zis că durerea e din cauza emoțiilor. Emoții sau nu, durerea era reală și...durea. Mi-am făcut planul: mi-am zis că în cel mai rău caz o să merg toată cursa foarte repede și o să mă bucur de peisaj și de oameni.

(1)EeucXh_78789.jpg

Cursa a început cu o urcare frumoasă și puțin grea pentru mine, care nu prea eram obișnuită cu dealurile. Primul kilometru a fost cel mai greu, cel puțin pentru mintea mea care îmi spunea într-una că e prea greu și că aș face bine să mă întorc: „Abia ai făcut jumate de kilometru și abia mai miști și abia mai respiri". Dar n-am ascultat-o și am continuat. Nu am apucat să alerg prea mult pentru că durerile au început să fie tot mai intense. Am început să îmi spun că "durerea este temporară" și am continuat să merg. Am mers cât am putut de repede. Toată lumea mă ajungea din urmă și eu le făceam loc să mă depășească. Iar apoi veneau urcările unde mergeam la fel de repede și depășeam eu lumea. Se părea că durerile erau intense doar la coborâri și la alergat. Era multă durere, dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de tot ceea ce mi-a ieșit în cale. Am întâlnit oameni dragi, oameni veseli, oameni pe care îi admir. Am zâmbit sau am râs atunci când am văzut plăcuțele cu mesaje amuzante sau motivaționale montate pe traseu și m-am oprit să fac poze pentru a-mi aduce aminte mai ușor de locurile frumoase prin care treceam. Mi-am luat pauze să admir peisajul deosebit în care mă simțeam în largul meu. Apoi a început coborârea prin pădure, pe un teren mult prea abrupt pentru starea genunchiului meu. Am șchiopătat o vreme apoi am încercat un fel de alergare-țopăială cu piciorul întins. Și dintr-o dată: minune!!!! Durerea a trecut așa că am început să alerg cât am putut de repede. Am alergat câțiva kilometri. Pe traseu am întâlnit și cai sălbatici, foarte frumoși, care au alergat alături.   Totul a fost foarte bine până la următoarea coborâre unde durerea a reapărut așa că am trecut iar la mers și șchiopătat. Apoi, am întâlnit un partener de suferință cu aceleași probleme și ne-am plâns unul altuia o vreme după care am început să trecem la povești pozitive. La un moment dat am întâlnit și o plăcuță pe care scria "Durerea nu se compară cu abandonarea cursei!". Mi s-a părut foarte potrivit mesajul ținând cont că, începând cu kilometrul doi îmi repetam în gând: „Durerea este temporară", așa că a fost musai să îmi fac o poză cu semnul. Ultima bucată a fost mai suportabilă având pe cineva alături.

(3)lIWfWD_37614.jpg

Mă apropiam de final și oamenii aplaudau și mă încurajau de pe margine așa că am început să alerg și am trecut linia de finish în alegare, după aproape trei ore și jumătate.

(4)LV0GLmGw_70129.jpg

A fost primul semimaraton montan la care am participat. Deși a fost dureros, a fost foarte frumos, deși am simțit multă durere am reușit să mă bucur de întreaga experiență. A doua zi, durerea a dispărut; nimic mai potrivit ca să evidențieze motto-ul cursei: "Durera este temporară. Mândria este pentru totdeauna."

 

Text de Alexandra Vlad

 


Adauga comentariuNici un comentariu.
Afisare 21 din 248.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Pagina 1 din 12


Alte articole despre Povesti
Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007