Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » In alergare pe Marte

In alergare pe Marte

(10)0fjnqFf_30529.jpg

Este Noiembrie 2013 însă simt cum căldura mă topește încet cu fiecare pas cu care înaintez. Dune de nisip   cărămizii se întind de jur împrejur parcă păzind linia orizontului. Este a doua zi de când am pornit în această aventură alături de alâi iubitori de alergări lungi din diferite colâuri ale lumii și mai am încă trei zile până la sfârsit. Alerg de ani de zile dar este prima dată când particip într-o cursă în mijlocul deșertului pe nisip. Încep să urc în viteză prima dună apărută pe traseu, motivat de gândul că odată ajuns in vârf urmează coborârea. Picioarele îmi alunecă prin nisip dar continui să urc. Mai sunt cââiva pași și spre surprinderea mea, în spatele dunei pe care urcam vitejește se ridica o altă dună, mult mai înaltă, mult mai impunătoare.

(11)dwzXRBzg_98404.jpg

Sunt doar 42 de kilometri îmi spun, am alergat distanâa asta pe șosea de atâtea ori, nu poate fi prea greu. E cald, din ce în ce mai cald cu cât soarele începe să se ridice mai sus.

Am terminat distanâa din prima zi zâmbind, neștiind că a fost doar o mică introducere la ceea ce va urma. Dimineaâă m-am trezit ca nou după ce seara am dormit într-un cort ancorat pe nisip, sub cerul luminat doar de lună și stele. Nu mai văzusem niciodată atât de multe stele pe cerul cu care mă obișnuisem în oraș.

Am pornit cu toâii de la linia de start dis-de-dimineaâă pe răcoare, însă acum suntem împraștiati pe kilometri buni și parcă ne jucam de-a v-aâi ascunselea printre dune. Privesc cum urmele pașilor celor mai rapizi decât mine se pierd încet, încet astupate de granulele de nisip purtate de adierile de vânt.

(9)WESNfn_76314.jpg

Este mijlocul zilei și am pierdut numărul dunelor urcate și coborâte, iar privirea mea caută cu nerăbdare următorul marcaj spre punctele de hidratare și verificare amplasate la fiecare 10 kilometri. Încerc cu încăpăâânare să îmi menâin un nivel adecvat de hidratare și mă mint în gând, șoptindu-mi că beau apă rece de izvor și nu apă clocotită, încinsă de căldura climei deșertice.

Îmi trec prin minte tot felul de dialoguri cu diverse persoane de înaintea cursei: "Ești tare amice" îmi spune cineva, "o să îâi placă Oman" îmi spune o colegă de la antrenamentele de boot camp, "ești nebun" îmi spune altul. Râd în sinea mea și îmi spun "Da, cred că sunt un pic nebun".

(8)Ps35GS2_14253.jpg

Am ajuns în Oman la sugestia lui Mohammad, un amic arab cu care împart aceeași pasiune pentru alergare. Tot el m-a ajutat cu alegerea echipamentului și cu multe sfaturi pentru alergările de anduranâă pe nisip.

Organizatorii ne-au așteptat la aeroportul din Muscat și ne-au transportat până în inima deșertului din Bidiya. Ne-au făcut o primire extraordinar de frumoasă la campul "Arabian Oryx". Ne-au servit curmale și tradiâionalul ceai arăbesc, iar un grup în âinută tradiâională a cântat si a dansat doar pentru noi. Seara ne-au urcat pe coamele dunelor în masini 4x4 si ne-au arătat un spectacol deosebit de frumos al naturii desertice, apusul soarelui printe sutele de dune.

Startul întregii competiâii a avut loc în mijlocul orășelului Bidiya, chiar lângă fortul Mintirib. Spre uimirea mea, la intrarea în orășel, pe lângă engleză, arabă, franceză, italiană și alte câteva limbi scria și "Bine aâi venit" în Românește. Fiecare concurent a primit o floare la începutul cursei, iar până să ne aliniem la linia de start am avut parte de o surpriză deosebită, o întreagă paradă organizată doar pentru noi. Dansuri cu săbii, parade cu camile, costume tradiâionale dotate cu centuri din argint și cu vestitele hangere păreau toate parcă rupte din povestirile cu Sindbad Marinarul. Îmi era greu să cred că există încă oameni atât de primitori. M-am simâit regește.

(7)M5vPsUCa_30764.jpg

Urmează discursul official în arabă și engleză care ne urează bun venit și mult succes. Pornim apoi aventura celor 165 de kilometri prin nisip, ceea ce s-a numit "Oman Desert Marathon", Maratonul Deșertului din Oman.

Cinci zile de cucerit dune de nisip în stil nomadic, de lupte cu timpul și căldurile deșertului mi-au oferit o medalie frumoasă și al zecelea loc în clasamentul general. Mult mai de preâ însă vor rămâne persoanele alături de care am alergat această cursă, cei de care mă leagă pasiunea pentru acest sport și alături de care am cucerit deșertul Omanului. Amintiri extraordinare, oameni deosebiâi și clipe de neuitat.

În ultimii kilometri ai celei de-a doua zile, după ce ne-au stors de ultima picătură de energie dunele, apare o vale lungă, ce parcă nu se mai sfârșea. În zare, doar o imagine ce tremura la unison cu valurile căldurii, cu mici năluci colorate ce alergau în aceeași direcâie ca și mine.

(6)l1hb7r_73494.jpg

Privesc la ceas și îmi dau seama că mai sunt cam cinci kilometri de alergat. "Doar cinci" aud ca un ecou în minte. Picioarele uită de oboseală și mă ajută să mă grăbesc spre linia de sosire. Reușesc să prind o nalucă din urmă și bucuros salut.

"Cum merge cursa Roland?"

Îmi raspunde o voce politicoasă în franceză:

"Este extraordinar, căldura și culoarea deșertului mă fac să cred că alergăm pe Planeta Marte."

Două persoane au abandonat cursa în acea zi.

Campionii Saharei de la Maratonul Nisipurilor au fost prezenâi la cursa din Oman și au demonstrat și acolo că sunt cei mai buni.

(5)pnWv9qe_47585.jpg

La încheierea cursei, pe lânga festivitatea de premiere, oamenii deșertului ne-au arătat din nou cât de primitori sunt. Ne-au dus să vedem cursele de cămile si de cai arăbesti, ne-au primit in una din casele traditionale ale beduinilor, unde am admirat simplitatea traiului vechi. Ne-au arătat muzeul și interiorul fortului Mintirib.

A fost o cursă ce mi-a rămas foarte dragă și o recomand oricui.

În fiecare noiembrie când se va organiza această cursă o parte din inima mea va fi acolo iar într-o zi mă voi întoarce acolo pentru a alerga iar pe minunatele dune ale Omanului.

Articol scris de Crăiâă Cristian

(4)NwrtOko_46456.jpg

(3)k3hWZCCh_99560.jpg

(2)n4izWpBT_14471.jpg

(1)ZqXf0d_44409.jpg


Adauga comentariuNici un comentariu.
Afisare 21 din 248.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Pagina 1 din 12


Alte articole despre Povesti
Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007