Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Sanatate » Inima ta vorbeste. Ascult-o!

Inima ta vorbeste. Ascult-o!

(1)w1TcsE7_46016.jpgDeseori in viata nu reusim sa ne dam seama de ceea ce este mai important si incercam sa rezolvam problemele cu ce ne vine pentru moment in minte. Asa se intampla si cu   cei care iubesc alergarea dar nu stiu care este programul de alergare  cel mai nimerit pentru ei; ba multi nici nu-si fac griji pentru aceasta. Alearga fiindca le place sa alerge fara sa se gandeasca la efectele efortului fizic  asupra organismului lor. Pentru acestia, dar mai ales pentru cei care vor sa progreseze in alergare, pentru cei care vor sa fie siguri de efectele benefice ale alergarii si doresc sa aiba un program de alergare, de antrenament, scriem aceste randuri.

Alcatuirea  unui program de antrenament judicios, care sa ne pregateasca pentru o anumita proba, nu se poate face daca nu avem notiuni elementare despre  fiziologia   eforturilor - in mod special despe eforturile aerobe si cele anaerobe,  cum putem sa le deosebim - si   mai ales daca nu ne  cunoastem capacitatea noastra de efort printr-un permanent control si autocontrol al starii noastre fizice pentru care, cunoasterea pulsului, are un rol primordial.

Prin cunoasterea pulsului, se pot obtine o seama de date printre care mai importante sunt :

-                   Starea de oboseala a organismului.

-                   Intensitatea alergarii in diferite momente

-                   Regimul de efort ( anaerob - aerob )

-                   Timpul de revenire dupa un efort si momentul optim pentru plecarea la un nou efort.

-                   Timpul de revenire dupa un antrenament intreg.

-                   Evolutia adaptarii la efort a inimii de-a lungul antrenamentelor.

-                   Starea de refacere a organismului dupa eforturile depuse de-a lungul antrenamentelor.

In concluzie : INIMA TA VORBESTE. ASCULT-O!

 

Vom incerca sa luam pe rand cum putem folosi indicatiile pulsului pentru fiecare moment enumerat mai sus. Dar mai intai, precizari cum se ia pulsul atunci cand nu avem aparat special - asa cum au alergatorii de performanta - dar si o mare parte din cei amatori.

Mai trebuie retinut ca valorile   pulsului sunt specifice fiecarui om in parte si ca indicatiile lui pot fi utile doar daca le cunoastem pe cele precedente   pentru a le putea compara cu acestea.

Pulsul se poate masura punand 2 sau 3 degete pe  artera radiala, situata pe antebrat la inchietura mainii, sau la baza gatului, pe artera carotida, mai ales in timpul efortului sau dupa efort.

Pulsul zilnic se poate masura dimineata dupa trezire - dar dupa mai multe minute pentru a nu fi influentat de eventuale vise. Sau poate mai util, inainte de a pleca la antrenament. Putem afla mai multe date daca pulsul se ia in doua pozitii: culcat ( clino ) si in picioare ( orto ) dupa un minut de la ridicare. Diferenta intre clino si orto este in mod normal intre 5 si 12 batai,   fiind specifica fiecarei persoane si se poate observa luand pulsul mai multe zile. Cand aceasta diferenta creste cu mai mult de 2 - 3 batai de la o zi la alta, este un semnal de alarma. Ori organismul nu s-a refacut de la antrenamantul anterior si atunci trebuie sa usuram antrenamentele sau chiar sa marim zilele de odihna, ori aceasta modificare a pulsului poate fi si efectul unui inceput de boala ( viroza, infectie, s.a. ) sau efectul unei stari psihice de intensitate, sau doar efectul unei nopti in care s-a dormit mai putin.  

Pulsul poate arata si intensitatea alergarii in diferite momente, precum si regimul de efort in care alergam. Astfel, in mod obisnuit, daca alergam cu un puls pana in jur de 140 batai pe minut, inseamna ca depunem un efort aerob. Cand depasim acest puls, trecem intr-un regim mixt sau un regim anaerob, moment important de care este bine sa tinem cont pentru a putea aprecia corect efortul depus.

Trebuie precizat ca masurarea pulsului in timpul efortului sau imediat dupa, trebuie executata doar pe timp de 6 secunde deoarece revenirea pulsului se face foarte repede si daca este luat pe un timp mai lung, pulsul poate fi doar o medie de puls si nu avem posibilitatea   sa cunoastem pana la ce puls s-a ajuns in timpul efortului.

De asemenea, pulsul ne da indicatii asupra revenirii dupa un efort, informatie importanta atunci cand facem alergare pe intervale, pentru a nu gresi facand pauze mai scurte decat suporta organismul.  

Tot prin cunoasterea timpului de revenire a pulsului la sfarsitul unui antrenament se poate aprecia si dificultatea antrenamentului executat in ziua respectiva.

Urmarind pulsul de-a lungul mai multor luni si chiar ani, ne putem da seama si de gradul de adaptare a inimii la eforturile de rezistenta, prin scaderea in stare de repaus a acestuia. De la cca. 70 - 72 de batai cat se considera ca este pulsul unui om care nu face eforturi fizice de rezistenta, pulsul poate sa ajunga chiar sub 50 de pulsatii pe minut !

Urmarirea evolutiei pulsului este importanta pentru cei ce urmaresc sa realizeze performante valoroase sau pur si simplu care vor sa se depaseasca pe ei insasi. Dar mai ales pentru varstnici unde dramuirea eforturilor trebuie facuta cu mai mare atentie decat la tineri, greselile in aceasta directie fiind uneori de ne recuperat...

Pulsul este cel mai vechi dar si cel mai perfectionat „aparat" de observare a lucrului inimii. Folositi-l, nu costa nimic, dar va poate fi de mare ajutor.

Text de Silviu Dumitrescu, antrenor emerit


Adauga comentariuUn comentariu.

Miercuri, 9 Noiembrie 2011 16:28cata a spus :
Foarte util si interesant articolul.Afisare 21 din 55.
1 2 3 >
Pagina 1 din 3


Alte articole despre Sanatate

Controlul medical periodic - investigatii importante Controlul medical periodic - investigatii importante
Desi nu este prea placut sa mergi la doctor, controalele medicale anuale sunt destul de importante, atunci cand vine vorba de sanatatea... ...
Cum poti vindeca rapid o intindere musculara Cum poti vindeca rapid o intindere musculara
Intinderile musculare, poate cele mai frecvente accidentari in activitatea sportiva, in general nu sunt prea mult bagate in seama de... ...
Insomnia Insomnia
Insomnia este una din afectiunile la limita boala implicare psihologica, putand avea cauze din ambele categorii. De aceea nu trebuie... ...
Doneaza sange! Doneaza sange!
Astazi, milioane de oameni din intreaga lume isi datoreaza viata celor care de buna voie au facut o donatie de sange. Din pacate, in... ...
Principalii 5 inamici ai inimii Sanatatea in cifre Cum te protejezi de frig Remedii impotriva oboselii Anemiile feriprive Protectia solara Cum sa traiesti mai bine Varstele alergarii Sanatatea picioarelor alergatorilor Zece motive pentru care sa alergi Creierul, ultima frontiera 6 accidentari frecvente, provocate de alergat Tratarea si prevenirea accidentarilor De ce alergatorii iubesc alergatul Inima maratonistilor 10 Motive pentru care sa alergi Lipsa somnului, o amenintare pentru sanatate

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007