Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Primul meu maraton - Maraton International Cluj 2014

Primul meu maraton - Maraton International Cluj 2014

(2)jNoB8v_86410.jpg


Cum am ajuns să aici? Pur și simplu corpul meu îmi transmitea tot felul de mesaje deoarece tânjea după miscare. Mi-a luat destul de mult să realizez acest lucru, de multe ori probabil ignoram sau preferam sa-mi găsesc tot felul de scuze pentru a nu face nici un fel de mișcare.

Trecând peste partea dramatică, în ianuarie anul acesta (2014) după vacanâa de Craciun am revenit în București pentru a-mi continua rutina, doar că lipsea un lucru: nu mai lucram. Așa că, dacă tot aveam atâta timp la dispoziâie am început să mă gandesc la lucrurile care îmi plac, care mă fac să ma simt bine, să mă intreb ce vreau eu de fapt și alte lucruri de genu’. Mă gândeam tot timpul la faptul că atunci când eram mică mi-am dorit să practic un sport, dar din anumite motive nu s-a întâmplat acest lucru. Åži tot așa analizând problema din mai multe puncte de vedere și citind tot felul de articole despre alergat, mi-am dat seama că este un lucru pe care pot sa-l fac și eu, mai ales că este cel mai la îndemână sport indiferent de vârstă.

 (5)A2plwk_58580.jpg

Pentru a mă âine motivată și a nu renunâa la prima febră musculară sau la primul impediment întâlnit am zis că trebuie să mă inscriu la cateva concursuri. Plus că vroiam să vad dacă pot să fac asta și cum o să reacâionez atunci când am de atins un obiectiv mare într-un timp scurt (diferit cumva de proiectele din timpul școlii, fiind vorba de o alegere personală).

 

Așa că, intrând pe site-ul http://www.maraton.info.ro/ am găsit o listă cu evenimentele sportive din acest an. Mi-a fost destul de greu să mă decid deoarece erau foarte multe competiâii la care aș fi vrut să particip, dar am zis să încep ușor și pe parcurs, în funcâie de cum merge treaba mai adaptăm. M-am înscris atunci la Crosul Pădurii și la Maratonul Internaâional din Cluj.

 

De ce am ales Clujul? Am ales Clujul pentru că era un oraș pe care îmi doream să-l vizitez de foarte multă vreme și auzisem că este foarte frumos (lucru adevărat). Astfel, m-am gândit că este o ocazie foarte bună să mă plimb, să fac mișcare, și să cunosc oameni noi, chiar dacă timpul de antrenare era scurt.

 

Cum m-am antrenat? După ce am intrat pe site și am citit informaâiile legate de cursa ce urma să aibă loc pe 13 aprilie 2014, am observat ca era o secâie dedicată antrenamentelor. Am început să citesc sugestiile lor de antrenament, doar că pe mine mă cam depășeau deoarece eram începătoare. Evident că nu m-a afectat acest lucru, dimpotrivă am folosit doar acele informaâii pe care le-am considerat utile pentru mine. Este destul de important să știi să alegi ce âi se potrivește și să te bazezi pe ceea ce simâi, așa cum spunea și Kilian Jornet „Let’s your instincts guide your steps-he’ll take you where you most love".

 (4)24Vlouzu_26189.jpg

La început alergam în jur de 3 - 4 km, după care mi-am propus ca în decurs de o lună să ajung să alerg undeva la 10km fără să mă opresc. Crescând progresiv distanâa alergată am ajuns să alerg cei 10km în aproximativ o oră, după care am avut mai multe zile în care am încercam să depășesc cei 10km, care deveniseră rutină. Așa că până în ziua cu pricina am reușit să alerg o distanâă maximă de aproximativ 19km. Au fost mai multe persoane care m-au întrebat dacă am mai alergat 40km și eu le spuneam că nu, doar de asta mă duc la maraton să vad dacă pot sa fac asta. M-a ajutat mult să citesc povestea mai multor persoane legate de primul maraton, deoarce eu credeam că trebuie să alergi cei 42km fără să te oprești, lucru care ma speria puâin fiind prima dată când încercam asta. După ce am aflat că este în regulă să mai faci câte o mică oprire când ai o problema tehnică și chiar să mergi dacă organismul nu-âi mai permite să alergi, am simâit că mi se ia o piatră de pe inimă și că o să pot să fac asta fără nici o problemă.

 

Ce m-a motivat? Evident că au fost momente în care aveam nevoie de motivaâie, dar pur și simplu se întâmpla să mai descopăr câte un articol interesant sau câte o poveste care să mă ajute să trec de barierele autoimpuse. La început, când ieșeam la alergat, îmi luam căștile cu mine și ascultam muzică. Nu era un lucru care îmi displăcea, dar parcă nu era ceea ce trebuia. Chiar dacă foarte multe persoane spuneau că îi ajută, în timp ce aleargă, faptul că ascultă muzică sau mp3 motivaâionale; pentru mine nu se potrivea la fel de bine. Întâmplarea a fost că am dat peste un articol în care persoana respectivă spunea că preferă să alerge fără căștile în urechi deoarece așa se simte mai în contact cu corpul sau. Eu nu vroiam să renunâ la a asculta muzică deoarece mi se părea că o să mă plictisesc o oră la alergat fără să ascult muzică, evident că nu a fost așa. Din contră a fost mult mai productiv din mai multe puncte de vedere. În primul rând puteam să-mi controlez respiraâia mai bine, pentru că la început am avut mari probleme cu respiraâia. Puteam să meditez asupra problemelor existenâiale și de toate zilele, să admir natura, oamenii care ies la plimbare în parc, copiii care se joacă, căâeii cu stăpânii lor și evident alâi oameni alergăcioși-

 

Au fost mai multe persoane pe care le-am descoperit de când m-am apucat să citesc informaâii despre alergat și care m-au inspirat, în special persoanele de varsta a 2-a și a 3-a. Pe zi ce trece mai descopăr oameni minunaâi care vor să facă ceva frumos în lumea asta și asta mă ajută enorm. Mi-am dat seama că așa cum alâii mă inspiră pe mine așa pot și eu la rândul meu să inspir alâi oameni, mai ales copiii!

 

Ziua cu pricina. Am pornit către Cluj vineri seara, 11 aprilie 2014, împreună cu una dintre verișoarele mele, Anca. Am luat trenul din Gara de Nord și după o călătorie de 11ore am ajuns a doua zi de dimineaâă în Cluj. Nu am reușit să dorm deloc în tren și începusem un pic să mă îngrijorez de faptul că poate o să mă afecteze în timpul alergatului, dar am zis că trebuie să privesc partea bună a lucrurilor și anume, faptul că mai aveam o noapte în care puteam să dorm.

 (3)XZmRxbT_73266.jpg

În decursul zilei de sâmbătă ne propusesem să vizităm orașul deoarece era prima dată pentru amândouă când mergeam la Cluj, dar înainte de a face asta ne-am cazat la hotel și am mers să-mi ridic kit-ul de participare. Am rămas foarte uimită când am primit numărul de concurs deoarece era chiar ziua mea de naștere, a fost o coincidenâa foarte interesantă. :) Pe lângă kit-ul de participare am mai primit un tricou cu logo-ul concursului, câteva pliante, un gel energizant (pe care nu l-am folosit), dulciuri și un ghiozdan în care erau puse toate.

 

Seara m-am băgat la somn destul de devreme și mi-am pus ceasul să sune la ora 7:30, concursul urma să înceapă la ora 9:00. Duminică dimineaâa m-am trezit cam greu că mai aveam somn de recuperat din urmă, am mâncat ceva, am făcut un duș, după care m-am îmbrăcat și am plecat împreună cu Anca spre stadion, care era vis-a-vis de hotel. Am făcut o încălzire de aproximativ 10 minute, după care am alergat o tură în jurul stadionului, iar apoi am intrat pe stadion pentru că de acolo se dădea startul. Eram foarte încântată că am ajuns acolo, de faptul că urma să alerg primul maraton din viaâa mea, că erau o grămadă de oameni de toate vârstele cu care urma să alerg-o atmosferă minunată și plină de energie pozitivă!

 Tic-tac, tic-tac a sosit momentul mult așteptat, știam că pot să alerg fără probleme primele două ture, adică jumătate de maraton urma să aflu cum o sa fie cealaltă jumătate. Traseul era de 10,5km și trebuia parcurs de 4 ori de cei care au optat pentru cursa maraton. După prima tură mă simâeam destul de în regulă, eram încă în zona de comfort, a doua tură a fost cât de cât oki, mă simâeam puâin obosită. De la a 3-a tură lucrurile au început să se complice puâin pentru că începuse să mă doară genunchii și puâin șoldul stâng, din acest motiv m-am oprit de câteva ori pentru că resimâeam genunchii foarte mult. Când am ajuns la sfârșitul celei de-a 3-a tură am văzut că timpul meu era destul de bun, chiar dacă m-am oprit de câteva ceea ce m-a motivat pentru încă 2-3km, după care iar am început să fac opriri din ce în ce mai dese până când am zis că asta e o să merg restul kilometrilor care mi-au mai rămas. Pur și simplu nu mai vroiam să alerg!

 Mergând eu resemnată și scuturându-mi picioarele simt cum pune cineva mâna pe spate și îmi spune „Hai ce faci? de ce nu alergi că mai e puâin?", la care eu mă vait și îi spun că nu mai pot, mă dor rău genunchii. Tipul (avea dreduri), îmi spune în continuare „Hai că mai ai puâin! mai sunt 6 km. Ce sunt 6km pentru tine? 6km ai alergat tot timpul!" La care eu uitându-mă la el cum trage de mine să continui am zis că ar fii chiar păcat să nu continui și am început să alerg cu el. Mai era încă un băiat care alerga cu el, iar eu m-am gândit că poate se cunosc, moment în care își scoate căștile și ne întreabă: „Voi tot la ultima tură sunteâi?", evident că mi-a venit să râd cănd am auzit întrebarea lui. După care îi spun tipului cu dreduri că o să mă âin de el până la sfârșitul cursei dacă tot a tras de mine, la care el îmi zice ceva de genul „măcar să âină și el", căci alerga în sandale. Pe timpul alergări el încerca să motiveze pe cei care se opreau și le spunea „Hai că poâi să scoâi sub 4", (referindu-se la timp, 4h). Eu care eram terminată și de-abia îmi mișcam fizicul i-am zis că e bun de speaker motivaâional pe traseu, la care îmi răspunde că oricum nu are altceva mai bun de făcut. M-a încurajat foarte mult până la terminarea cursei și a încercat să mă motiveze mai ales după ce i-am spus că pentru mine e primul maraton; el se pregătea pentru ultra-maraton, un fleac! Celălalt baiat s-a oprit după aproximativ 1km pentru că i se pusese un cârcel la un picior. A încercat să tragă și de el să nu se oprească, dar a văzut că era un pic serioasă treaba și l-a lăsat să-si revină. După ultima buclă a traseului, înainte de finish l-am vazut și pe el că a revenit.

 (1)o6vs29Vr_88139.jpg

Am rămas plăcut impresionată de această întâmplare și de atitudinea oamenilor. La intrarea pe stadion, cu cââiva metri înainte de linia de finish, s-a oprit să-și dea sandalele jos, iar eu am continuat în ritmul meu de melc spre linia de finish. Surprinzător timpul era sub 4, mai exact 3h58m50s. La sfârșit am primit medalie, ne-am felicitat, eu i-am mulâumit pentru ajutor, iar apoi el mi-a arătat unde să merg pentru a beneficia de un masaj. Masajul a fost foarte bun, dar genunchii tot mă dureau rău de tot. Cel mai dureros era când trebuia să urc sau să cobor trepte și am avut ceva de urcat/coborât.

 Am plecat să o caut pe Anca care m-a așteptat până am terminat cursa și a aplaudat toti alergatorii; de gasit nu am găsit-o și nici telefonul nu-l aveam la mine. Așa că am fost nevoită să mai fac un tur în jurul stadionului în speranâa că am să o găsesc și simâeam cum nu se mai termină stadionul. Nu am dat de ea, așa că am decis să merg în hotel să vad dacă s-a gândit să meargă acolo și surpriză era în cameră, mă aștepta! Am mâncat ceva că ne era foame, am făcut un duș, după care ne-am strâns lucrurile și am pornit spre gară.

 Åži uite așa am avut parte de una dintre cele mai minunate experienâa din viaâa în care am avut posibilitatea să-mi descopăr limitele, dar și limitările, să întâlnesc oameni minunaâi, să vad locuri frumoase, să mă plimb, să alerg-

 

Autor: Alexandra Anghel


Adauga comentariuUn comentariu.

Vineri, 24 Aprilie 2015 15:48Dariela a spus :
Bun timp pentru un prim maraton! Felicitari!

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007