Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Primul ultra, primul premiu - in zodia basicii verzi

Primul ultra, primul premiu - in zodia basicii verzi

(6)NvSvfGT5_17257.jpg

"Cântă cucu-n Bucovina / când alerg mă doare splina" - așa ar suna un posibil motto pentru primul meu ultramaraton montan: Ultrabug 2014 - 100 de kilometri în Obcinele Bucovinene: o poveste despre bășici (v-am păcălit, nu splina m-a durut), porâi, balegi însemnate (la propriu), porecle, portjartiere. Pe scurt: cea mai frumoasă competiâie la care am alergat până acum.

Când providenâa îâi oferă o participare gratuită la un ultramaraton montan, zici "săru' mâna, Doamne, promit că nu voi mai zice de cele sfinte în timpul curselor", dai fuga la magazin ca să cumperi frontale, busole și alte accesorii obligatorii pentru un ultra și apoi mimezi timid antrenamente cu pante vreme de două săptămâni.

Åži uite așa, la începutul verii, m-am îndreptat spre "Bucovina, raiul Moldovei", pentru a participa la Ultrabug, o cursa de trei zile, cu trei trasee, totalizând 100 de kilometri, la finalul căreia intenâionam să devin "ultraș", nu doar "terminator" (a se citi "finisher") ca până acum.

(7)Rf3EUpO_63501.JPG

Ziua 1 - Witches’ Castle, 42km - Cine a alergat vreodată la cursa scurtă din cadrul Azuga Trail Race știe cât de cumplit este să începi un concurs cu o pantă abruptă. Cam așa a debutat și prima zi de Ultrabug, continuată alături de Tandin prin frumoasele Obcine din nord-estul Carpaâilor Orientali, admirând verdele de Bucovina și cariera de piatră de calcar din zonă. Åži nici nu simâi cum trec ultimii kilometri când, alături de mucalitul Florin, dezbaâi existentialist problema gropilor cu nămol în care tocmai ai călcat ("ceapa ciorii și casa scării"!) sau contempli metafizic balega de vacă pe care organizatorii au bifat, genial, un "U" (prima literă din cuvântul "Ultrabug", marcajul de concurs pe care l-am urmat în cele trei zile).

(5)m75Y85fg_7781.jpg

După cum se știe, unii muncesc, în timp ce alâii se distrează. Asta o știa și Florin, care a ales distracâia și ne-a lăsat să terminăm înaintea lui cursa, el oprindu-se cu câteva sute de metri înainte de finiș, pentru a cumpăra o bere de la bodega din localitate.

Au urmat câteva ore pe iarbă, în așteptarea celorlalâi concurenâi, căci Ultrabug nu a însemnat competiâie (nimeni nu mai alergase vreodată peste 42 de kilometri, nimeni nu avea visuri de preamărire), ci o alergare alături de oameni care mi-au devenit prieteni.

Post-alergarea din prima zi, cel puâin la fel de spectaculoasă ca alergarea propriu-zisă:

- dureri de burtă / stomac de la atâta râs alături de fraâii de suferinâă, dureri oricum mai mari decât cele musculare

- exersarea unor deprinderi din primele clase primare, precum număratul; spre exemplu - număratul bășicilor, căci nămolul de pe traseu și încălâarile fixe ≠ love

- îngrijirea respectivelor bășici (7 la număr) și îmbrăcarea lor într-un leucoplast de culoare verde, motiv pentru a fi poreclit în fel și chip: Hulk, Dr. Green Thumb, Green Lantern, Bășicuâă, Blisterică... și bine că nu știa nimeni denumirea știinâifică a bășicilor (slăvit fie Domnul!) - "flictenă"...

- blagoslovirea unui prieten al lui Florin, poreclit Talibanu', participant numai în a treia zi de concurs și "fotograf personal" al lui Florin pentru primele două zile; sau cel puâin asta trebuia să fie, căci niciodată socoteala de acasa și cea din târg nu se potrivesc, iar fotografii știm că-și au maniile lor: sutele de poze ne-au exclus cu graâie, toate fiind concentrate pe văcuâe, panseluâe și pe cele trei fete de pe traseu (până la urmă, ce-i frumos chiar și lui Dumnezeu îi place, stalker mic și taliban)

(4)DcnNTV_34889.JPG

Ziua 2 -  Rolling Hills, 50km - "If the bone ain't showing, keep on going", zice o vorbă a ultramaratoniștilor. Să fim înâeleși: după câteva minute nu mai simâeam mare lucru. Devenisem nesimâit, cum ar veni. Da, în a doua zi organismul părea mai fericit de maltratări, reacâionand mai bine ca în prima zi.

Prima parte a traseului a fost parcursă într-o companie selectă, alături de alâi cââiva alergători. Ce putea ieși de aici, dacă nu filosofie pe felie? Adică discuâii savante pe tematici metafizice (despre scaune inoportune, răni în zone intime și alte delicatese ale alergatului pe distanâe mari), înfierarea tineretului ("triatlonul tinerilor de azi: mașină, bani, femei"), propuneri legislative (schimbarea prin lege a denumirii de Ultrabug în Maratonul Porâilor, căci am deschis și închis la loc zeci de porâi pe parcursul celor trei trasee ale noastre), precum și atingerea unor subiecte care ne-au trădat înaltele aspiraâii morale (dar cum să nu glumești deocheat când ultramaratonul pornește din localitatea Fundu Moldovei și când în zonă se mai află Gura Humorului și Pojorâta - "Portjartiera" pentru prieteni; s-avem iertare, mintea unui ultramaratonist este adesea... coruptă). În rest, de-ale Bucovinei: șerpi, vaci și cai pe traseu, precum și oameni care ne salutau mereu cu urări din arealul divinului ("Doamne ajută!"; deși cred ca au fost și vreo câteva "Doamne ferește, aștia-s nebuni!" spuse măcar în "sinea lor interioara").

(3)sSDxM7h_13682.JPG

Post-alergarea din a doua zi:

- ieșirea în întâmpinarea lui Florin, pentru a-i duce berea cu care să apară la finiș ("hai noroc și casă-n bloc!")

- hotărârea noastră de a deveni Florina și Cosmina (cunoscute sub numele de Power Praf Girls), căci măcar așa să ne facă și nouă Talibanu' poze

- urlete de durere din partea lui Relu (poreclit Tarzan nu întâmplător, spun gurile rele) și strânsul meu din dinâi (eu - ca un bărbat adevărat, care îndură fără vociferări, desigur, ce credeaâ?) atunci când Anne-Marie Lategan, organizatoarea cursei și un om deosebit, ne-a arătat niște tehnici de relaxare musculară

- cât despre bășici - "prosperitate înfloritoare" în ce le privește și acumulare și mai mare de lichid (și deci dureri și mai mari din partea mea); și parca între timp au devenit 8 la număr.

(2)1LVmuh_6763.JPG

Ziua 3 -  Bootsy the Cow, 8km - Denumirea aleasă de organizatori spune totul. Căci așa am arătat și noi: ca niște văcuâe patinând prin tone de "nămol mocirlos". Dar, stai așa, doar 8 km? Până și bășicile mele cred că sunt mai numeroase!

Post-alergarea din a treia zi:

- mama, tata, vă iubesc, am devenit "ultraș"!

- stabilirea unui nou etalon în materie de frumuseâe: de la 60-90-60-ul fotomodelelor (sau era 90-60-90?) la 42-50-8

(1)s10neXj3_90330.jpg

- ceremonie de premiere fantastică: medalii de finisheri de lemn și primul meu premiu (premiul special pentru "Alergătorul cu cele mai multe bășici", oferit de organizatori); de menâionat hanoracul verde din kitul de participare, probabil cel mai frumos accesoriu sportiv primit la vreun concurs până acum

- masă tipic ciobanească la stâna locală: brânză, balmuș, miel la proâap (până și bășicile au trecut, dar efectele usturoiului ăla turbat încă nu)

- "ridicaâi paharu' în cinstea lu' Năvădaru!" (și mai departe nu mai știu povestea, mi s-a cam "rupt filmul" pesemne. Căci la celebrul citat din Dean Karnazes - "If you want to run, run a mile. If you want to experience a different life, run a marathon. If you want to talk to God, run an ultra." - eu aș adăuga "Dacă vrei să uiâi un ultra, bea românește!")

Text de Cosmin Navadaru


Adauga comentariuUn comentariu.

Joi, 2 Octombrie 2014 05:39Tandin a spus :
Frumos relatat, Cosmine. Ma bucur ca am fost partas la aceasta experienta deosebita. Te salut cu drag!Afisare 21 din 248.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Pagina 1 din 12


Alte articole despre Povesti
Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007