Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Semimaratonul Budapesta 2013

Semimaratonul Budapesta 2013

Text de Serban Damian           Foto: BSI + arhiva personala

For English version scroll down

Atmosfera dinaintea unui concurs are ceva aparte. Toată lumea freamătă de nerăbdare, se agită, se mișcă, se încălzește, își aranjează echipamentul, își ia la revedere de la însoâitori, discută cu cei din jur. Oamenii sunt veseli, bine dispuși, arată bine. Este un loc și un moment care îâi dă dependenâă, pentru că nu ai cum să nu te simâi și tu bine printre ei.

Același sentiment l-am avut și pe 7 septembrie, în spatele liniei de start a Semimaratonului Budapesta, așteptând alături de alâi 7400 de alergători startul unei competiâii ajunsă la a 28-a ediâie. Printre acești alergători veniâi din toate colâurile lumii, au luat startul și 45 de români, ceea ce ne plasează în topul 10 al naâiunilor cu cei mai mulâi participanâi. Adevărul e că numărul ar putea fi chiar mai mare, âinând cont că suntem atât de aproape de Budapesta, în special cei din vestul âării. Probabil când vom avea și noi niște autostrazi, transportul va fi mai facil și pentru cei din est. Așteptăm cu interes acel moment.

(8)zzlG1d_88159.jpg

Mi-am programat Budapesta ca pe un ultim antrenament intens înainte de seria de maratoane din această toamnă. Cred că e o strategie bună și o verificare utilă să alergi jumătate de maraton (în regim de concurs) înaintea unei curse lungi, astfel încât să îâi poâi ajusta mai precis așteptările pentru ceea ce va urma.

Am avut așteptări mari de la acest concurs și din fericire în cea mai mare parte lucrurile au ieșit așa cum am vrut. A fost prima dată când am luat startul din zona A (roșie, în cazul acestui concurs), adică acolo unde sunt cei mai rapizi alergători. Timpul pe care îl obâinusem la Semimaratonul București în iunie îmi dădea speranâe că pot alerga cu un pace de 4:30/km, ceea ce teoretic însemna că voi termina la 1 oră și 35.

(1)zxQ6SC1_32646.jpg

Ne-am aliniat pe una din aleile parcului din spatele Heroes’s Square. Dimineaâa era plăcută, cu vreo 15 grade Celsius, ceea ce înseamna că la umbră era perfect pentru alergare. Din păcate, cea mai mare parte a cursei a fost în plin soare, iar temperatura a crescut spre 25 de grade, ceea ce a însemnat o solicitare mai mare pentru organism. Am luat startul în forâă și după 600 metri am intrat în Heroes’s Square, o piaâă foarte frumoasă în centrul căreia se află Millenium Monument, iar arcadele ce o flanchează sunt formate din statui de regi. În faâa pieâei se deschide bulevardul Andrassy, un soi de Calea Victoriei, cu clădiri vechi și frumoase. Bulevardul coboară ușor, deci cumulat cu euforia startului ești tentat să alergi mai repede decât ritmul stabilit. Așa se face că am alergat primii 2 km într-un ritm suficient de tare încât să mă âină în faâă pacemakerilor de 1:30. Mă gândeam că sunt tare, dar curând mi-am dat seama că nu e un ritm realist și am redus ușor. Baloanele roșii au trecut pe lângă mine, însă o bună parte din cursă le-am văzut undeva înaintea mea, semn că nu se depărtaseră prea rău.

(7)d1RuLA_48806.jpg

Între kilometri 2 și 3 am trecut pe lângă Opera House, o clădire care îâi amintește de opera din Paris, Palais Garnier, iar acest lucru se explică simplu prin faptul că e o versiune mai mică a acesteia. De fapt, toată zona e destul de asemănătoare cu Parisul, așa că dacă noi nu ne mai putem mândri că avem Micul Paris la București, vecinii unguri ar putea. Deși am mai fost la Budapesta, acum am avut ocazia să mă plimb mai mult și am remarcat cât de multe clădiri istorice au, ce bine sunt conservate și îngrijite, spre deosebire de București unde bună parte din patrimoniul arhitectural a fost distrus de comuniști, iar ce a rămas nu e prea bine pus în valoare. Trist.

Kilometrul 4 a marcat urcarea pe Chainbridge (Lanchid sau Podul cu Lanâuri), primul pod permanent peste Dunăre, care a fost inaugurat în 1849. Pentru unguri este un simbol foarte important.

(6)ioQGvW_23682.jpg

De aici a început alergarea pe lângă Dunăre, ceea ce a însemnat practic mult soare. M-am concentrat asupra cursei, încercând să mă menâin constant la 4:30. La un moment dat a venit lângă mine un alergător și m-a întrebat dacă sunt Åžerban. L-am recunoscut pe Sandor, cu care cred că mă cunoșteam doar după Facebook până acum. Am alergat un timp împreună, apoi el s-a dus mai în faâă și m-am abâinut să nu îl urmez, pentru că mi-aș fi ieșit din ritm.

(5)5yBnsn_51280.jpg

La kilometrul 8 am traversat din nou Dunărea, de această dată pe Liberty Bridge, un pod inaugurat la sfârșitul secolului 19 de către împăratul Franz Joseph. Alergarea pe malul dinspre Pesta a fost cea mai lungă linie dreaptă, aproximativ 5 km. Ca și la București a avut la final o întoarcere în ac de păr, ceea ce este foarte plăcut pentru că poâi să vezi pe cine ai în faâă și în spate, iar dacă îi cunoști, poâi să te saluâi. Această linie lungă este și o bună ocazie să vezi, ce-i drept din alergare, o bună parte din obiectivele turistice ale orașului. Mai întâi am văzut Citadela, așezată pe dealul Gellert, de unde poâi avea o perspectivă foarte frumoasă a întregului oraș. Apoi am trecut prin dreptul Castelului Buda, care se vede în depărtare sus pe un deal. Pe la kilometrul 12 am trecut prin dreptul clădirii Parlamentului, construit pe la 1900 în stil neo-gotic, parâial distrus la sfărșitul WWII, și acum refăcut complet. Am avut ocazia să îl vizitez și în interior - interesant în special pentru că ai ocazia să vezi coroana regilor, sceptrul, bula și sabia, simboluri foarte importante pentru maghiari.

(2)16GJri9_26653.jpg

Revenind la cursă, ultimii kilometri se aleargă prin oraș, înapoi spre Heroes’s Square. Deja căldura și oboseala își spuneau cuvântul. Pentru că pierdusem secunde importante la urcările pe poduri și spre oraș, media mea era de 4:31. Am accelerat cât am putut spre finiș, însă n-am reușit să recuperez prea mult. Am terminat cursa în 1:35:19, ceea ce oricum este un record personal care m-a bucurat enorm (se vede și în poze). Era frumos dacă reușeam să cobor sub 1:35 măcar o secundă, însă las pe data viitoare.

(4)BmOX6y_86332.jpg

Organizarea concursului a fost perfectă, în toate detaliile. Nu pot să nu remarc faptul că distanâa a fost fix 21,1 km pe ceasul meu, și fiecare marcaj de kilometru a fost acolo unde trebuia, așa că explicaâiile cu sateliâii, gps-ul imprecis etc. nu stau în picioare.

(3)NwYY3P_7014.jpg

Am primit o medalie frumoasă, reprezentând o aripă - asta pentru că sponsorul principal a fost Nike. Cred că este o cursă care merită alergată, așa cum este și maratonul Budapesta care va avea loc în octombrie. M-aș bucura ca numărul românilor să fie mai mare la acest concurs, așa cum și numărul maghiarilor la maratonul București să crească. Este normal să se întâmple așa.

Pentru mai multe informatii despre acest concurs vizitati  : www.budapestmarathon.com

Budapest Halfmarathon 2013

The atmosphere before a contest is something special. Everyone is in the move, do the warm up, arrange their equipment, say goodbye to companions, talk with others, smile. People are happy, in a good mood   and they look good. It is a place and a time that give a real addiction - you want to experience those sensations again soon.
The same feeling I had on September 7th, at Budapest Halfmarathon starting line, while I was waiting to run together with other 7400 runners, who were there for the the start of the 28th edition of this race. Among these runners came from all over the world, I counted on the start list 45 Romanians, which places our country in the top 10 nations, regarding the number of participants.


I have programmed Budapest halfmarathon as a final workout before the series of marathons that I ran this fall. I think it could be a good strategy to run a halfmarathon at a race pace before a marathon, so you can precisely adjust expectations for what will follow.


I had high expectations for this contest and fortunately most things have turned out the way I wanted. It was the first time I took the start in the corral A (red for this contest), which is the zone where you can find the fastest runners. The time I get at the Bucharest Halfmarathon, in June, gave me the hope that I can run at a pace of 4:30 / km, which theoretically means that I could finishthe race in 1 hour and 35 minutes.


We lined up on one of the alleys of the park next to Heroes 's Square. The morning was nice, about 15 degrees Celsius, which means that in the shade the temperature was perfect for running. Unfortunately, most of the race was in direct sunlight, and the temperature increased soon to 25 degrees. We started to run fast, and after 600 meters we entered the Heroes 's Square, a beautiful square, which has in the middle the Millennium Monument. In front of the square opens Andrassy Avenue , a sort of Calea Victoriei from Bucharest, full of beautiful old buildings. The avenue goes down a little, so combined with the euphoria of the start you are tempted to run faster than the pace you set. That is why I ran the first 2 km at a pace low enough to be in front of pacemakers for 1:30. I thought I am strong, but soon I realized that it's not a realistic pace and reduced the speed. Red balloons passed me, but a good part of the race I've seen them somewhere in front of me, a sign that I wasn’t too slow .


Between kilometer 2 and 3 we passed the Opera House, a building that reminds of the Paris Opera (Palais Garnier) - this could be simply explained by the fact that it is a smaller version of it. In fact , the whole area is quite similar to Paris, which is cool.


The 4th kilometer marked the "climb" on Chain Bridge, which is the first permanent bridge across the Danube, inaugurated in 1849. For Hungarians it is a very important symbol.


From this point it started the race across the Danube, which basically meant full exposure to the sun. I focused on the race, trying to keep my pace  at 4:30/kilometer. A runner from the crowd came next to me and asked me if I am Serban. I recognized Sandor, a guy that I know only from Facebook, but never met in real life. We ran together for a while, then he started to run faster, but I kept my pace.

At kilometer 8 we crossed the Danube again, this time on the Liberty Bridge, a bridge inaugurated in the late 19th century by Emperor Franz Joseph. Running on the Pesta shore of the Danube was the longest straight line, about 5 km. This long line is a good opportunity to see a lot of the city's sights. First we saw the Citadel, located on Gellert Hill, where you can have a beautiful view of the entire city. Then I walked past the Buda Castle , which is up on a hill. At kilometer 12 we ran in front of the Parliament building, which was built in 1900 in neo-Gothic style (it was partly destroyed at the end of WWII, but now is fully recovered). I had the opportunity to visit the Parliament and I saw see the kings crown, scepter and sword, all of them very important symbols for Hungarians.


Back to the race: the last kilometers are in the city, the way back to Heroes 's Square. The heat and fatigue already put pressure on my body. I have lost important seconds on the bridges, so my average pace was 4:31. I sped up as I could to finish, but I couldn’t manage to recover those seconds. I finished the race in 1:35:19, which after all is a personal record that I enjoyed a lot. It was nice if I could manage to run under 1:35, but I keep this goal for next race. I received a beautiful medal, representing a wing - that's because the main sponsor was Nike.
The event was perfectly organised in every detail. I congratulate the BSI team, they did a great job.

I warmly recommend this race and the marathon, too (I ran Budapest Marathon in 2009) and I hope that much more Romanians will run this race and of course, much more Hungarians will come in Bucharest, Cluj Napoca and other places from Romania, to run and have fun.

For more information visit: www.budapestmarathon.com


Adauga comentariuNici un comentariu.
Afisare 21 din 248.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Pagina 1 din 12


Alte articole despre Povesti
Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007