Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Antrenament » Starea de euforie a alergatorilor

Starea de euforie a alergatorilor

(1)ytgrFmi_27279.jpgCercetarile arata ca in creier se produc substante ce mimeaza starea de euforie produsa de consumul de droguri  

Asa cum starea de euforie atinsa de alergatori elibereaza un val de endorfine in organism, la fel poate aparea o stare de disperare in cazul celor avizi dupa alergat atunci cand nu-si iau doza zilnica de kilometri.  

Cercetatorii de la Universitatea din Tufts au confirmat se pare aceasta dependenta prin a demonstra ca un regim intens de alergat pe care l-au experimentat pe sobolani poate elibera in creier substante care mimeaza starea de euforie pe care o da consumul de opioide. Ei propun ca exercitiile moderate sa devina un ‘inlocuitor de opioide’ pentru dependentii de heroina si morfina.

Date fiind toate beneficiile sale, multi oameni integreaza alergatul in rutina zilnica. La un moment dat in timpul alergatului pe o distanta mai lunga si cu o intensitate sporita, atunci cand rezervele de glicogen s-au epuizat, glanda pituitara si hipotalamusul elibereaza endorfine care pot oferi ‘cel de-al doilea val’ pentru ca alergatorul sa poata continua.

Acest sentiment ca ai putea alerga toata ziua este asemanator cu cel al actiunii analgezice produsa de opioide, arata oamenii de stiinta. O echipa coordonata de Robin Kanarek, profesoara de psihologie la Universitatea din Tufts si-a pus problema daca ar putea reproduce aceste simptome analgezice, prin aceasta dorind sa demonstreze ca alergatul intens si consumul consistent de opioide au un efect biochimic asemanator.

Rozatorii alergatori

Echipa de cercetatori a impartit 44 de sobolani masculi si 40 de sobolani femele in patru grupuri. Un grup a fost pus sa alerge pe o roata, iar altul nu. Fiecare grup a fost apoi din nou divizat, unora permitandu-li-se accesul la mancare numai o ora pe zi, iar celorlalti 24 de ore. Desi aceasta cercetare ar trebui confirmata de teste pe oameni, rozatorii sunt de obicei corespondenti buni ai felului in care functioneaza corpul uman.

Rozatorii au trait in aceste medii pentru mai multe saptamani. Intr-un final, tuturor grupurilor li s-a dat Naloxona, un antagonist al opiaceelor, folosita in tratarea de urgenta a supradozelor, cu o actiune imediata de blocare a receptorilor opiaceului.

Sobolanii activi au prezentat un nivel mai mare de simptome analgezice decat cei inactivi. De asemenea, sobolanii activi carora li s-a permis accesul la mancare numai o ora pe zi au alergat cel mai mult si au reactionat cel mai intens la Naloxona. Acest scenariu imita comportamentul celor care sufera de anorexie atletica - o obsesie legata nu numai de greutate dar si de practicarea continua a sportului pentru a scadea in greutate.

"Practicarea sportului, ca si abuzul de droguri, duce la eliberarea unor neurotransmitatori cum sunt endorfina si dopamina, care dau sentimentul de recompensa," spune Kanarek. "ca in cazul mancatului sau al oricarui alt aspect in viata, solutia este moderatia. Practicarea sportului, atata timp cat nu vine in conflict cu alte aspecte ale vietii, este benefic pentru sanatatea fizica si mentala."

Studiul apare in editia de august a revistei ‘Neurostiinta comportamentala’, publicata de Asociatia Americana pentru Psihologie.

Idei de terapii

Kanarek spera sa se foloseasca de aceste rezultate pentru a concepe programe terapeutice pentru cei dependenti de heroina si morfina, in care starea de euforie produsa natural de practicarea sportului   sa inlocuiasca folosirea opioidelor.

"Aceste descoperiri, coroborate cu rezultatele studiilor care demonstreaza ca luarea de droguri si alergatul activeaza sistemele umane de recompensa care elibereaza opioidele si dopamina, sugereaza ca se poate inlocui consumul de droguri cu un mecanism natural de recompensare," arata cercetatoarea.

Cercetatoarea doreste de asemenea sa aprofundeze investigatiile pentru intelegerea cailor neurofiziologice care provoaca mancatul excesiv si disfunctiile provocate de practicarea sportului. "Prezenta simultana la o persoana a disfunctiilor consumului excesiv de droguri si a mancatului excesiv este o dovada in plus a unei baze neurobiologice comune a acestor disfunctionalitati," concluzioneaza Kanarek.

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca foarte bun. Ati votat acest articol ca excelent.


Adauga comentariuUn comentariu.

Joi, 21 Noiembrie 2013 10:24aleb a spus :
sau pe "romaneste": http://en.wikipedia.org/wiki/Endorphins#Runner.27s_high

asta face si multi alergatori dependenti...

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007