Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Antrenament » Stim sa obtinem forma sportiva?

Stim sa obtinem forma sportiva?

Performanțele de valoare internațională ale atleților noștri din ultimii ani nu au fost la înălțimea așteptărilor. Cauzele sunt multiple și nu intenționăm să ne oprim asupra lor. Ceea ce am observat însă la Olimpiadă sau la ultimile Mondiale a fost faptul că atleții noștri, în general, nu au reușit să obțină în aceste concursuri cea mai bună formă sportivă a lor, realizând în alte competiții ale anului, performanța bună.

De aceea am socotit util să prezentăm câteva considerații practice asupra formei sportive, mai ales din experiența personală, apreciind că teoria despre forma sportivă este cunoscută din școală sau poate fi găsită în orice curs de metodică sportivă.

Experiența noastră se referă mai mult la alergări dar se extinde de cele mai multe ori și la alte grupa de probe.

(1)3TJqy5eF_7628.jpg

Cum putem obține forma sportivă înaltă ?


În primul rând prin muncă, prin muncă asiduă și dece să nu recunoaștem și prin sacrificii, prin renunțări de bună voie la o mulțime de tentații care apar la tot pasul în viața atletului, dar, mai puțin știut, și în viața antrenorului. Aceste renunțări sunt cu atât mai ușor de suportat cu cât este mai mare dorința de a realiza o performanță deosebită.

Metodica, în general, este cunoscută: la începutul pregătirii se pune accent pe volumul de antrenament. Apoi treptat se scade volumul și crește intensitatea antrenamentelor, iar când aceasta ajunge la maximum, fără ca sportivul să ajungă la epuizare, se obține în mod normal   forma sportivă.

Nimic nou sub soare până acum, dar cum drămuiește antrenorul cantitatea și intensitatea antrenamentelor, acestea depind de măiestria lui.   De aceea antrenorul trebuie să urmărească zilnic și chiar în cadrul unui antrenament starea de oboseală și timpul de refacere a sportivului și atunci când nu are lângă el un biochimist, psiholog sau medic, el singur trebuie să folosească cel mai simplu aparat care îi stă la dispoziție, dar care îi dă informații excepționale: pulsul.

Acesta, pentru a da informații cât mai utile, este necesar să fie  masurat cu regularitate atât în timpul efortului cât și în afara lui. Poate părea surprinzător, dar informațiile oferite de   puls sau metoda de a se porni în pregătire de la un volum mai mare crescând apoi treptat intensitatea sunt utile și în pregătirea fizică a aruncătorilor sau săritorilor. Am verificat aceasta și cu Lia Manoliu în 1968, la Jocurile Olimpice din Mexic, când a luat medalia de aur și a   bătut recordul olimpic.

Deosebit de importantă pentru atingerea performanțelor înalte este însă ideea continuității pe care am urmărit-o mai ales la alergătorii de rezistență, ca la sfârșit de sezon competițional, să nu   renunțe prea mult la forma sportivă atinsă. Astfel ca pregătirea pentru anul următor să înceapă de la un nivel mai ridicat având astfel șansa ca forma sportivă să ajungă și ea la un nivel mai înalt. Să nu uităm că marii performeri de la alergări au declarat că singurele zile în care nu au făcut antrenament au fost Anul Nou sau ziua lor de naștere, iar alții nu s-au oprit nici în aceste zile.

Pentru performanțele înalte în atletism nu sunt valabile unele obiceiuri existente în box, de pildă, ca după o întâlnire să se ia vacanță; și se reiau antrenamentele cu câteva luni înainte de altă întâlnire, sau la fotbal, unde jucătorii iau vacanță și majoritea nu mai fac nici un antrenament în acest timp, renunțând astfel la nivelul de pregătire la care au ajuns. Din păcate mulți gândesc la fel și în atletism, având pauze de o lună sau mai multe între un sezon și altul.


Forma maximă la concursul important

Sunt mai multe concepții despre punctul maxim de formă. Unii consideră că forma sportivă înaltă se poate obține doar odată într-un an, într-o anumită zi și chiar o anumită oră. Nu suntem de acord cu această idee. Alții consideră că într-un an se pot planifica două vârfuri de formă și în sfârșit alții cred că acest vârf de formă se poate obține ori de câte ori îl planifică un antrenor iscusit. Suntem adepții ultimei teorii. Într-adevăr este mult mai greu de realizat, dar nu imposibil. A făcut dovada Ileana Silai în 1978 când a reușit să aibă trei vîrfuri de formă sportivă. Iarna a câștigat titlul de Campioană europeană la sală, când echipa Europei pentru întâlnirea cu America a fost reprezentată la 1500 m   de româncele Ileana Silai și Natalia Mărășescu iar vara să obțină cea mai bună performanță mondială a anului la 800m. Pentru cei mai tineri reamintesc că în acea perioadă câștigam medalii la Europene sau Mondiale de Sală fără ca atleții noștrii să aibă vreo sală de atletism cu pistă în România ! ( Ileana Silai, Natalia Mărășescu, Maricica Puică, Gheorghe Ghipu ș.a.)      

Cum se poate obține un vârf sau mai multe vârfuri de formă sportivă? Printr-un control și autocontrol strict al stării fizice a atletului, al nivelului de pregătire. Pentru aceasta o contribuție importantă a avut, la acea vreme, și echipa multidisciplinară a Institutului Național de Cercetări Sportive formată din metodist, biochimist, psiholog, medic.

Pentru urmărirea strictă a nivelului de pregătire, am folosit în mod special pulsul. Aflați că inima vorbește. Trebuie să știm să o ascultăm. Astfel nouă ne-a fost de folos diferența dintre pulsul clino și cel orto, luată la un minut interval. Când avem nevoie de informați suplimentare putem recurge la observarea virajului vagal. Cu decenii în urmă, când nu erau aparate   perfecționate pentru măsurat pulsul, îl puteam stabili mai dificil dar astăzi este mult mai ușor.   Antrenorii când iau pulsul în timpul antrenamentului, au observat că revenirea   pulsului după efort nu este   liniară, ci de multe ori face „un viraj", adică după ce scade brusc, după 2-3 minute crește puțin și apoi continuă scăderea. Cu cât sportivul este mai aproape de formă, cu atât acest viraj este mai pronunțat, iar când el nu apare, atunci este motiv de atenție mărită a antrenorului.

Dar cel mai util mijloc de aflat stadiul de formă sportivă a fost un studiu care l-am făcut asupra variației lungimii pasului în alergarea maximă. Astfel la lansata a 5-a și a 6-a   care se fac la încălzire am măsurat variația lungimii pasului la 7 pași făcuți în alergare maximă. Cu cât sportivul este mai aproape de formă maximă, cu atât această variație a lungimii pasului este mai mică. Aceste măsurători mi-au dat informații de necrezut de utile. Astfel am putut constata următoarele :

- Nivelul de formă al sportivului

- Dacă sportivul este în creștere de formă sau dimpotrivă în pierdere de formă.

- Dacă la sportiv a crescut forța de propulsie la pasul de alergare sau nu.

- Dacă încălzirea este completă sau mai trebuie continuată.  

Mai multe vârfuri de formă sportivă se pot obține astfel: După realizarea unui vârf de formă, se renunță la formă și se reiau 2 - 3 săptămâni ( sau mai mult dacă calendarul competițional o permite ) antrenamentele cu volum mai mare dar cu intensitate redusă, după care se revine treptat la mijloacele de pregătire din perioada competițională, obținînd astfel un nou vârf de formă.

Inamicii formei sportive


Deseori nu reușim să obținem o formă sportivă ridicată sau dacă am obținut-o,   o pierdem foarte repede. De aceea trecem în revistă câteva cauze din cele multe, unele mai puțin cunoscute, care pot contribui la pierderea premantură a formei sportive sau , mai neplăcut, care pot contribui chiar   să nu o putem obține.

Neadaptarea antrenamentelor în timpul formei. Acestea trebuie   reduse cantitativ, diversificate și să conțină mai multe mijloace de relaxare, mai ales dacă numărul competițiilor este crescut. Ca să nu mai vorbim de schimbări de mijloace de pregătire neverificate de atlet.

Un inamic în această perioadă este tendința de creștere a greutății corporale de care trebuie să se ferească atletul fără însă de a deveni o grijă stresantă.

Nu trebuie făcut rabat orelor de somn, de odihnă sau orelor de relaxare după antrenamente sau concursuri. Într-un cuvânt la tot ceea ce înțelegem prin viață sportivă.

Statul mult în picioare sau la soare în ajunul concursului.

Dar mai sunt și cauze mai puțin cunoscute cum ar fi cele de ordin psihic. Tot ce poate produce momente de stres, de tensiuni sufletești, de frămîntări pentru luarea unor decizii importante, pot deteriora forma sportivă.
Program zilnic dezordonat, cu ore schimbate de masă, de antrenament sau de odihnă.

Starea de sănătate. O simplă răceală, indigestie alimentară sau infecție ( furuncul, sinuzită, etc.) pot să anuleze luni de muncă și speranțe...
De asemenea, administrarea unor medicamente pot deteriora forma sportivă ca de pildă antibioticele, miorelaxantele, antialergicele, calmantele, somniferele etc., recomandate uneori de medici care nu sunt avertizați de antrenor sau sportiv despre efectele lor negative asupra randamenntului sportiv.

Probabil că multe idei sunt cunoscute de mulți, dar uitate sau neaplicate.  
Este greu uneori să obții forma sportivă dar cât de plăcut este când ai reușit...

Antrenor Emerit Silviu Dumitrescu

Votati ca slab Votati ca nimic special Votati ca merita citit Votati ca foarte bun Votati ca excelent
Apasati pe stelute pentru a vota.
Acest articol este votat ca excelent.


Adauga comentariuUn comentariu.

Vineri, 5 Ianuarie 2018 16:38Paul Bc a spus :
Frumos articolul, multumesc ca ne a-ti impartasit experienta!Afisare 21 din 58.
1 2 3 >
Pagina 1 din 3


Alte articole despre Antrenament

Oboseala cronica - supraantrenamentul Oboseala cronica - supraantrenamentul
Antrenamentele tari, necontrolate i repetate pe o perioada mai lung , n care refacerea nu este complet , dar i alte cauze stres excesiv,... ...
5 pasi pentru o executie impecabila a antrenamentelor pentru maraton 5 pasi pentru o executie impecabila a antrenamentelor pentru maraton
In realitate nu poti fi niciodata pregatit 100 pentru un maraton. Putem sa tintim perfectiunea in termeni de antrenament, programarea... ...
5 SFATURI PENTRU ANTRENAMENTELE DE IARNA 5 SFATURI PENTRU ANTRENAMENTELE DE IARNA
Acopera-ti bine capul Provocarea: Sa umbli cu capul descoperit iarna este ca si cum ti-ai lasa termosul fara capac. Numeroase studii... ...
Poti realiza tot ce iti doresti la urmatorul maraton Poti realiza tot ce iti doresti la urmatorul maraton
Tine cont de cateva lectii simple, de antrenament si de viata, in acelasi timp! Acorda-ti cateva momente pentru a reflecta asupra maratonului... ...
Notiuni elementare despre eforturile aerobe si anaerobe Invata de la atleti de elita sa ramai motivat Antrenamentul mintii nu poate fi separat de antrenamentul fizic Te antrenezi oare prea mult? Organismul tau si antrenamentele in sezonul rece 3 antrenamente specifice pentru cresterea performantelor Antreneaza-ti creierul pentru un maraton de succes Alergare si refacere Adidasii pe arcuri - pentru o miscare mai sanatoasa Invatarea tehnicii de alergare Cum sa fii pregatit psihic pentru un maraton Cum sa reduci treptat intensitatea antrenamentelor inainte de un maraton Greseli de evitat la competitii Ce trebuie sa faci ca sa nu iei in greutate iarna Cum sa ii ajuti pe altii sa devina alergatori Mic ghid pentru alegerea pantofilor de alergare Starea de euforie a alergatorilor

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007