Ro Club Maraton
Centru testare performanta sportiva Superfit
Home | Sitemap | Contact
Ultimele postari pe forum UK FR DE HU IT GR JP 223927.75 km alergati de noi      Concursuri Antrenament Nutritie Sanatate Alergatori Povesti Produse
Home Ro Club Maraton Competitii nationale Calendar AIMS Maratoane in lume FORUM Galerie media Contact

Sondaj de opinie

Care este ritmul cu care alergi un maraton? *
3-4 min/km
4-5 min/km
5-6 min/km
6-7 min/km
> 7 min/km


Nota : campurile cu * sunt obligatorii.


Arhiva sondaje de opinie
Sunteti aici :: Povesti » Un context special pentru cel mai linistit maraton al meu

Un context special pentru cel mai linistit maraton al meu

(3)a4qwgb_55475.jpg

Concursurile de alergat, la fel ca amprentele, sunt unice, nu se potrivesc unele cu altele și poartă un aspect unic. Fiecare cursă are specificitatea , caracterul ei și amintirile sale. Pot adăuga că o competiție favorită poate să nu fie aceea în care ai avut cel mai bun rezultat, poate fi aceea în care te-ai zbătut și ai suferit să termini, în timp ce alții consideră că prima cursă la care au particpat este cea mai bună.

Cât despre mine, am alergat un număr bun de curse de la 5 km la maratoane complete. Așa cum am menționat deja, îmi amintesc detalii despre toate cursele și am amintiri despre fiecare, la fel cum am în topul personal și un clasament pentru cea mai bună cursă și cea mai puțin reușită.

Ultima cursă la care am participat a fost Petrom Bucharest International Half Marathon PBIHM (2014). Pe plan personal nu mă așteptam la multe. Trecuse mult timp de când fusesem la o cursă pe o distanță mai mare de 10 km și antrenamentul nu era la cel mai înalt nivel, de aceea îmi doream doar să termin într-un timp rezonabil. La începuturi îmi propusesem să termin într-o oră și 30 minnute, apoi știind că nu mă antrenasem destul modificasem spre ținta de o oră și 45 minute (în final am terminat într-o oră și 43 minute).

(4)Zwe0BOTd_91915.jpg

Aventura acestei curse nu s-a desfășurat pe timpul cursei propriu-zise ci aventurile s-au succedat înainte și după cursă, cu prezența neașteptată a unui participant din țara mea de origine care a venit tocmai pentru Semimaraton.

Povestea a început acum câteva luni când am primit un telefon de la un prieten din Beirut, al cărui nume este Ahmad Ghoul, și este Adjutant la Departmentul de Pompieri Beirut. Este un sportiv (cu pregătire în acest sens pre-accident), este antrenor și își trăiește viața într-un scaun cu rotile, în urma unui accident ce a avut loc cu ani în urmă. Acest lucru nu l-a împiedicat să se implice în sport, să își trăiască viața și să lupte continuu.

Ahmad mi-a menționat dorința sa de a participa la semimaraton, întrucât ar fi fost prima sa ieșire competițională pe plan internațional. M-a întrebat care sunt condițille de participare.   De aceea am contactat Bucharest Running Club și ei au oferit două nopți de cazare gratuite, la fel ca și participarea, ca o recunoaștere a efortului lui Ahmad. Unicul lucru în seama lui erau procedurile de viză pentru a intra pe teritoriul României.

Mai târziu, datorită unor circumstanțe nu m-a mai contactat și am crezut că a renunțat la idee, așa că nici eu nu am mai contactat Bucharest Running Club și nu m-am mai preocupat de subiect.

Dar în noaptea de joi, 15 Mai, pe când mă pregăteam să dorm am primit un telefon de la Ahmad care mă informa despre primirea vizei pentru România și că va ajunge la București sâmbătă pe 17 iunie, dimineața, cu o zi înainte de cursă. Astfel, am știut că o cursă pentru mine avea să înceapă.

Vineri dimineața i-am contactat pe organizatori și am aflat cu bucurie că vor rezerva o cameră pentru el, dar trebuie să verifice pentru confirmare. Acest lucru a constituit o problemă, pentru că în acea perioadă erau mai multe evenimente și festivaluri în București și a fost aproape imposibil să găsim o cameră, astfel încât m-au rugat pe mine să verific, pentru a salva din timpul lor. Mi-am petrecut dimineața de vineri mergând de la un hotel la altul și doar ca să descopăr că pentru persoanele cu dizabilități nu erau prea multe camere disponibile. Părea imposibil să găsim vreo cameră de acest fel și am început să ne gândim și la alternative.

(1)vU8yEps_13041.jpg

Într-un final la ora opt seara, am trecut pe lângă un hotel central, care face parte dintr-un lanț hotelier celebru și întâmplarea face că aveau o cameră disponibilă, exact pentru două nopți. Am contactat Bucharest Running Club și Președintele, dna Valeria van Groningen, mi-a dat undă verde pentru a trece la rezervare. Astfel s- a rezolvat prima problemă.

Ahmad a ajuns la aeroport sâmbătă dimineața și bineînțeles echipat cu bicicleta sa specială, de mână, care măsoară în jur de doi metri și jumătate. Aceasta nu încăpea în taxi și am luat autobuzul, parcurgând un drum mai lung prin oraș. Ne-am cazat, apoi am mers la expoziția sportivă, l-am înregistrat pe Ahmad și i-am luat BIB-ul. Apoi, el s-a dus să se odihnească după o călătorie obositoare.

Ziua cursei a început cu un incident neașteptat. În ziua precedentă, ne înțelesesem să ne întâlnim la 7:30 am la hotel, să avem timp, hotelul fiind totuși la o distanță ce se putea parcurge pe jos către punctul de start. În 20 minute puteam fi acolo fără grabă. Din varii motive era în urmă cu pregătirea și la 7:50 am Ahmad era încă în camera sa de hotel. Cursa lui începea la 8:20. Soția mea începuse să se agite, crezând că vom rata cursa, știti cum e acea nervozitate amestecată cu frică? Bine, nu încercați să fiți în preajma acestor persoane, mai ales dacă se întâmplă să fie și soție.

I-am spus soției să se îndrepte spre cursă, să prindă un loc și m-am dus în camera lui Ahmad să verific dacă totul era în regulă cu el. În aparență totul era OK, și se pregătea să vină jos, însă a fost confuz în legătură cu ora de start. Ne-am dus în lobby să pregătim și bicicleta lui de mână și la 8:05 eram în fața hotelului, cu 15 minute înainte de start.

Adrenalina era la maximum, eram speriat să nu ratăm cursa dar am mers spre cursă cu toată viteza posibilă, a fost o încâlzire pentru cursa propriu zisă, toată lumea pe străzi se uita către acei doi ciudați care alergau, unul ce alerga de parcă ar fi fost hăituit și unul pedala, dar chiar a fost o încălzire extrem de bună.

Am ajuns la 8:15 am, cu 5 minute înainte de startul cursei scaunelor cu rotile, atleții cu dizabilități deja se pregăteau de start. Deși fusesem în întârziere și alergasem intens pe străzi, prin urmare ajungând doar cu câteva minute înainte de start, totuși Ahmad avea o stare de bine, ceea ce m-a asigurat că făcusem un lucru bun.

(2)8vTKCl_90480.jpg

Cursa s-a terminat cu Ahmad pe primul loc și record de traseu, a fost o surpriză cât se poate de plăcută, fiind încununarea eforturilor și aventurilor avute. Cât despre mine, am terminat mai bine decât ținta de o oră și 45 minute, terminând într-o oră și 43 minute. Am alergat cu pacemakerii de la Ro Club Maraton care au fost uimitori și fără ajutorul cărora nu știu cum aș fi încheiat cursa.

Dacă ar fi să descriu SemiMaratonul Petrom (PBIHM) 2014, l-aș descrie ca fiind cel mai lin și de neuitat. Nu am fost pregătit fizic pentru cel mai bun timp personal, dar am putut să termin cu un timp rezonabil. Mi-am îmbogățit experiența cu privire la București și cu privire la lucrul cu atleți cu dizabilități. Am lucrat cu Ahmad înainte în Beirut, fiind asistent coordonator pentru Nevoie Speciale la Asociația Beirut Marathon în 2012 și Ahmad a fost coordonaturul principal. Pe timpul PBIHM 2014 am învățat intrări și ieșiri pentru persoane cu dizabilități, stații de metro cu lift și fără lift, cum se merge cu autobuzul, la ce hoteluri să apelez, ce fel de taxiuri să folosim, unde să mergem, ce muzee au acces pentru oameni cu dizabilități și multe alte lucruri care acum mă fac să zâmbesc.

Și acum să reiterez întrebarea: Știți de ce PBIHM 2014 a fost cel mai liniștit maraton al meu?...

Text de Houssam Zeineddine


Adauga comentariuUn comentariu.

Vineri, 29 August 2014 08:26Mugur2013 a spus :
Cred ca a fost cel mai linistit maraton pe care l-ai avut pentru ca ai putut sa-ti ajuti prietenul sa participe la competitie si el a reusit sa termine primul cursa. Nu in ultimul rand, ti-ai indeplinit si obiectivul personal pe care ti l-ai propus, acela de a finaliza cu succes cursa sub 1:45:00. Felicitari Houssam si mult succes in continuare!

Ice Power Sponser Lysi Isostar Travel House Nike Flanco Salomon Centrul de nutritie Superfit Seba Med

Compress SportNutricultNewsmanphoto-marathon.ro

Home | Ro Club Maraton | Competitii nationale | Maratoane in lume | Antrenament | Nutritie | Sanatate | Povesti | Termeni si conditii | Contact
Copyright Ro Club Maraton 2021. Toate drepturile rezervate. - Website realizat de PHP Coder  si Triumf ®
Fondator Serban Damian, 2007